Verizon sledi in prodaja podatke o svojih uporabnikih mobilnega interneta

Mandi

25. okt 2014 ob 15:58:00

Največji ameriški mobilni operater Verizon Wireless je pravkar splavil spomladi napovedano storitev prodaje naročniških in prometnih podatkov o svojih uporabnikih oglaševalcem.

Storitev deluje tako, da Verizon v ozadju beleži ves uporabnikov mobilni internetni promet, ter iz njega gradi profil obiskanih spletnih strani. Potem pa v vsak sproženi HTTP zahtevek (v šifirane seveda ne morejo) vstavi posebni header "X-UIDH", ki vsebuje enolični indentifikator tega uporabnika in (sodeč po twittih) tudi njegovega telefona. Ta header potem sprejme vsaka obiskana spletna stran. Če ima njen oglaševalski partner pogodbo z Verizonom, lahko potem na podlagi tega headerja dobi določene podatke o uporabniku - sodeč po PR dokumentih so to podatki o starosti, spolu, prebivališču in seveda spletni zgodovini. Na podlagi tega mu potem pokaže najbolj primeren oglas, tako kot to že počneta Google preko svojega AdSensa oz. Facebook preko nedavno splovljenega Atlasa.

Storitev je, kot se v ZDA spodobi, po privzetem vklopljena za vse naročnike. Posameznik lahko potem v svojih nastavitvah v Verizonovih servisnih straneh sicer izklopi prikaz "personaliziranih oglasov" (opt-out), vendar se navedeni header še vedno pošilja, podatki o rabi mobilnega interneta pa še vedno zbirajo, le da se jih "(začasno) preneha uporabljati za profiliranje uporabnika". Gre za isti model, kot ga oglaševalci predlagajo v pravkar tekočih pogajanjih glede uporabe Do-Not-Track zastavice.

Skratka, Verizon več ni samo ponudnik storitve interneta, ampak aktivno zbira in prodaja podatke o svojih uporabnikih, in to tako, da posega v njihov promet, če se le da (če ga ne šifrirajo).

Podobno ravnanje v EU trenutno ni dovoljeno, se pa zavoljo napovedane prenove zakonodaje o varstvu osebnih podatkov seveda na veliko lobira, da bi bilo.