Prispel iPhone za Verizon

Primož Resman

11. jan 2011 ob 20:05:37

Kot je bilo pričakovano je Verizon na današnji prireditvi predstavil iPhone 4 za svoje omrežje. CDMA različica 4. generacije iPhona ima nekoliko spremenjene antene (na zunaj ima Verizon iPhone 4 zareze, vse ob strani, v primerjavi s trojico za GSM različico, od katerih je ena na vrhu telefona), kar je seveda zahtevala podpora omrežjem CDMA. Podpore omrežjem GSM ni, torej bodo kupci različice za Verizon obsojeni na največjega ameriškega mobilnega operaterja, vsaj brez menjave aparata. Zaradi tehničnih omejitev ne bo možno hkrati prenašati podatkov in opravljati klicev, kar velja za vse CDMA naprave s podporo 3. generaciji omrežij (tega smo se uporabniki UMTS oz. HSDPA mobilnikov že odvadili), prav tako pa še ni podpore hitrejšim omrežjem generacije LTE, saj bi to zahtevalo preveč tehničnih in časovnih kompromisov.

Razen razlike v anteni ter posledično namembnosti omrežjem je iPhone 4 za Verizon popolnoma enak različici za AT&T, ki je naprodaj tudi drugod po svetu. Prišel bo v črni barvi s 16 oz. 32 GB pomnilnika za hrambo podatkov, ima stekleno zadnjo stranico (nekatere govorice so govorile o aluminijasti različici), zunanje aluminijaste antene, enak zaslon, itd. Prodaja se bo začela 10. februarja tako na spletu kot v fizičnih trgovinah, v obeh primerih tako pri Applu kot pri Verizonu, medtem ko bodo obstoječi Verizonovi naročniki prek spleta lahko prednaročilo opravili že 3. februarja. Cene mesečnih naročnin še niso znane, a bo sam aparat stal $200 za 16 oz. $300 za 32 GB pomnilnika.

Verizon in Apple sta očitno začela sodelovati že v letu 2008, preteklo leto pa so dodobra stestirali prototipne naprave na Verizonovemu omrežju. Ni še potrjeno, če bo s predstavitvijo nove GSM generacije istočasno svoje deležen tudi Verizon, a nedvomno lahko v prihodnosti pričakujemo različico s podporo LTE.