Apple zahteva 64-bitno prihodnost

Primož Resman

23. okt 2014 ob 09:35:36

Apple že več kot leto dni uporablaj 64-bitne procesorje v svojih mobilnih napravah, prvi je bil iPhone 5S s procesorjem A7, medtem ko sta z enakim procesorjem nekoliko kasneje sledila iPad Mini 2 in iPad Air (oba sta bila nedavno deležna nadgradnje, a Mini še vedno uporablja isti procesor). Enako seveda velja za procesorja v A8 in A8X, ki sta v uporabi v iPhone 6, 6 Plus in iPad Air 2. A razvijalci še vedno lahko v App Store naložijo aplikacijo, ki je razvita le s podporo za 32-bitne čipe (seveda deluje tudi na 64-bitnih čipih). Čas za to se kot kaže izteka.

S 1. februarjem 2015 bodo vse aplikacije, ki jih bodo razvijalci želeli naložiti na App Store, morale podpirati 64-bitne procesorje, torej bodo morali razvijalci do nadaljnjega (nekaj let) pripravljati 32-bitne in 64-bitne izdaje, vsaj dokler bodo podprte naprave z 32-bitnimi procesorji. Obstoječe aplikacije bodo seveda lahko ostale v trgovini, Apple ne bo zahteval nadgradnje, torej bodo omejitve deležni le razvijalci, ki bodo samostojno nalagali nadgradnje obstoječih aplikacij oz. nalagali povsem nove aplikacije. Ker Apple različne izdaje aplikacij ponuja v enotnem paketu, to pomeni tudi nekoliko večje paketke za prenos, a bo razlika majhna, saj gre le za spremembe v kodi. Večja razlika se je pokazala pri prehodu na zaslone retina, saj so se močno povečale velikosti grafičnih elementov, ki so bili uporabnikom prav tako servirani v paketu skupaj z običajnimi elementi za starejše iPhone in iPade.

Mnogi se na forumih sprašujejo, kje je prednost 64-bitnih čipov, če pa imajo Applove naprave le 1 oz. v primeru iPad Air 2 le 2 GB pomnilnika. Izkaže se, da skupaj s 64-bitnim naslavljanjem procesorji na arhitekturi ARM običajno dobijo še novejši set inštrukcij, ARMv8. V praksi Ars Technica poroča, da Applov A7 isto aplikacijo v 64-bitni obliki izvaja do 30 %, A8 pa kar do 40 % hitreje, kot enako aplikacijo v 32-bitni obliki. Na Ars Technici so obenem pripravili seznam popularnih aplikacij in njihovo podporo za 32 oz 64 bitov skupaj z zgodovino podpore v letošnjem maju, septembru in oktobru. Dodatna prednost uporabe 64-bitnih procesorjev zdaj je lažja podpora čez nekaj let, ko bo 64-bitnost nujna zaradi uporabe 4 ali več gigabajtov pomnilnika na najnovejših napravah, ko se bodo telefoni in tablice s procesorji A7 in A8 bližali koncu življenjske dobe. Takrat bodo razvijalci enostavno pripravili eno samo izdajo aplikacije in tako pokrili vse uradno podprte naprave.

Preden dobimo 64-bitno programsko opremo seveda potrebujemo strojno opremo.