Apple se bori proti zlorabam AirTaga

Matej Huš

11. feb 2022 ob 22:50:15

Koncept AirTag je uporaben, saj omogoča, da najdemo izgubljene ali založene predmete z uporabo Applove storitve Find My, ki je sprva locirala telefone. A izkazalo se je, da lahko nepridipravi majhne sledilnike AirTag podtaknejo drugim ljudem zato, da bi jim sledili. Zasledovanje žensk, spremljanje dragih avtomobilov in podobni incidenti so k ukrepanju prisilili celo Apple.

Nekaj funkcij za preprečevanje zasledovanje že obstaja, a ne zadostujejo. AirTagi na primer piskajo, če za več kot en dan izgubijo kontakt z domačo (povezano) napravo. Prav tako iPhone prikaže opozorilo, če so v bližini neznani AirTagi. A ta opozorila so slabo opazna in preredka. Pri tem je često najtežji problem dejansko najti AirTag, saj so namenoma majhni in lahki.

Ena izmed novosti bo Precision Finding, ki bo lastnikom iPhonov 11, 12 ali 13 omogočil precizno iskanje AirTag. Z uporabo vseh dostopnih senzorjev - kamere, pospeškomera, žiroskopa in ARKita - bo telefon med premikanjem natančno lociral AirTag. Poleg tega bodo AirTag bolj opozarjali naprave z iOS, kadar bodo v njihovo bližini. Prav tako bodo uporabniki dobili zgodnejša opozorila, če bo sistem ugotovil, da se skupaj z njimi giblje neavtoriziran AirTag. Najpraktičnejša rešitev pa bodo glasnejši zvoki.

Applove spremembe so dobrodošle, a po oceni Electronic Frontier Foundation nezadostne. Rešitve so osredotočene na uporabnike iPhonov, medtem ko so žrtve seveda lahko tudi uporabniki Androida. Ti si sicer lahko naložijo posebno aplikacijo, ki opravlja isto funkcijo (Tracker Detect), a to terja aktivno reševanje problema, ki ga niso zakrivili. Po drugi strani novi iPhoni to počno sami.

A dejstvo ostaja, da je AirTag, ki je v osnovi dobra ideja, lahko zlorabljen. Skrbi niso le teoretične.