Posodobitev gonilnikov namerno pokvari ponarejen čip FTDI FT232

Matej Huš

22. okt 2014 ob 23:16:50

Številni kosi strojne opreme uporabljajo čip FTDI FT232, ki skrbi za pretvorbo priključka za serijska vrata na USB. Vsega nekaj kvadratnih milimetrov velik čip škotskega podjetja FTDI je tako razširjen, da njegovih ponaredkov kar mrgoli. FTDI se je odločil, da se jih loti brutalno.

Na forumih po spletu so se pojavila poročila, da je vrsta naprav po posodobitvi gonilnikov za USB prenehala delovati. Izkazalo se je, da gonilniki namerno "pokvarijo" klone oziroma ponaredke omenjenega čipa.

Ponarejeni čipi sicer svojo nalogo opravljajo povsem zadovoljivo, a fizično niso povsem enaki originalu. Programsko je mogoče to zaznati in nov gonilnik v primeru, da najde ponarejen čip, njegov USB PID (identifikacijsko številko) nastavi na 0. To pa pomeni, da ga računalnik ne zazna več pravilno in neha delovati. Ne pomaga niti odstranitev gonilnika ali zagon Linuxa. Dokler USB PID ne spremenimo, je USB na napravi onesposobljen (bricked).

Problem je, da uporabniki navadno sploh ne vedo, da ima naprava vgrajen ponarejen čip. Situacijo je mogoče rešiti tako, da računalnik zaženemo z Windows XP ali Linuxom ter s posebnim orodjem popravimo USB PID.