FTDI priznal onesposobitev čipov

Matej Huš

24. okt 2014 ob 21:00:25

Škotski FTDI je priznal, da so izdali gonilnik, ki naprave s ponarejenimi čipi FT232 (USB-to-UART) onesposobi. Čeprav so gonilnik umaknili, je to daleč od opravičila.

Če na kratko strnemo. Ta teden se je na Windows Update pojavila posodobitev gonilnika za USB, po namestitvi katere je precej naprav prenehalo delovati. Izkazalo se je, da če gonilnik zazna ponarejen čip, njegovo kodo PID (product ID) spremeni 0, zaradi česar ga operacijski sistem ne zazna več pravilno.

Sprva se je še špekuliralo, da gre mogoče za kakšen neposrečen stranski učinek. Sedaj pa je FTDI potrdil, da si prizadevajo za zaščito svoje intelektualne lastnine. Ker uporabnikom ne želijo povzročati težav (malce prepozno!), so se odločili sporni gonilnik začasno odstraniti z Windows Update. Dodali so, da bodo že prihodnji teden izdali novega, ki se bo še vedno zoperstavljal ponarejenim čipom, le da tega ne bo počel invazivno. Kaj točno to pomeni, ni jasno. Odzval se je tudi Microsoft. Suho so dejali, da so omenjeni gonilnik odstranili in da sodelujejo s FTDI, da se kaj takega v prihodnosti ne bo ponovilo.

Ponarejeni čipi, ki originalno funkcijo opravljajo dobro ali pa tudi ne, povsem odvisno od pošiljke, so v računalništvu velik problem. Gre za donosen posel, ki lahko prinese milijonske zaslužke (in zaporne kazni). Enake težave pestijo celo vojsko, kjer so vložki - tako denarni kakor varnostni - še višji. Ponarejeni čipi se razvrstijo v dve kategoriji: v prvi so izjemno razširjeni in poceni čipi, kakršni so FTDI-jevi. Druga kategorija pa so čipi za zelo staro ali celo zastarelo strojno opremo, kjer drugega kot čipov neznanega porekla sploh ni mogoče dobiti.

Ne glede na razumljivost početja FTDI-ja pa je njihovo ravnanje nedopustno. Kaznovati uporabnike, ki sploh ne morejo poznati, iz česa sestoji končni izdelek, je najmanj neokusno, če ne celo nezakonito.