Nokiini zemljevidi HERE za vse androidne telefone

Matej Huš

22. okt 2014 ob 10:01:29

Odkar je Nokia s Samsungom sklenila dogovor, da njegovi pametni telefoni dobijo zemljevide Nokia HERE (nastali iz prevzetega Navteqa), je bilo le vprašanje časa, kdaj bodo prispeli na vse androidne telefone. Ta čas je danes, čeprav gre za zdaj le za beta verzijo.

HERE si je sicer treba naložiti z Nokiine strani, saj ga v Googlovem Play Storu še ni. Razlogov za to je več, poglaviten pa je gotovo beta faza. Ko bo izšla tudi končna verzija, jo lahko pričakujemo v uradni Googlovi trgovini. Trenutna ima še kakšnega hrošča, kot je na primer nezdružljivost z nekaterimi programi za čiščenje Androida (cache cleaner), ki učinkovito počistijo tudi glasovno navigacijo v HERE.

Nokiini zemljevidi uradno nimajo minimalnih zahtev, a se vseeno priporoča vsaj Android 4.1, 1 GB prostora in seveda zadosti velik zaslon. Aplikacija zasede slabih 40 MB, seveda pa sproti nalaga potrebne zemljevide.

Prvi vtisi so dobri, saj je aplikacija pregledna, deluje brez zatikanja in omogoča cel kup nastavitev. Uporabljate jo lahko kot gostujoči uporabnik, mogoče pa si je ustvariti profil, ki prinaša nekaj dodatnih zmožnosti. Aplikaciji se vidi, da je nastala iz navigacijskega paketa za voznike, saj ima možnost sprotnega nalaganja podatkov o prometu, ki jih grafično pokaže na cestah na zemljevidu.