Intel z nakupom 15 odstotkov Here v posel pametnih avtomobilov

Matej Huš

4. jan 2017 ob 18:04:55

Intel kupuje 15-odstotni delež v podjetju Here, ki ga poznamo kot nekdanji Nokiin oddelek za digitalne zemljevide. Pred poldrugim letom so Audi, BMW in Daimler od Nokie kupili Here, za kar so odšteli 2,8 milijarde evrov. Nokia je Here dobil s prevzemom podjetja Navteq leta 2007, po prodaji dela Nokie Microsoftu in združitvi preostanka z Alcatelom, pa je Here - ki je imel ves čas veliko avtonomije in je deloval kot podjetje v podjetju - postal odveč, zato so ga prodali. Je pa Here zelo pomemben tako za proizvajalce avtomobilov kot tudi proizvajalce sistemov za avtonomno vožnjo, saj so njegovi tridimenzionalni zemljevidi cest v centimetrski natančnosti še kako pomembni.

Tu stopi na prizorišče Intel, ki pa ni prvi, ki se zanima za podjetje. Že lani je konzorcij, ki ga sestavljajo kitajska Tencent in NavInfo ter singapurski sklad GIC, kupil 10 odstotkov podjetja Here. NavInfo in Here vzpostavljata podružnico v solastništvu (50/50), ki bo ustvarjala zemljevide in lokacijske storitve za potrebe avtonomnih vozil.

Sedaj se pridružuje še Intel, ki kupuje 15 odstotkov v Here, cena pa ni znana za nobeno transakcijo. Intel in Here bosta razvijala sistem za podporo informacijam o prometu in stanju cest v realnem času, kar je še ena izmed storitev, ki jih bodo samovozeči avtomobili potrebovali. Intel bo s Here sodeloval tudi na ostalih področjih. Intelov izvršni direktor Brian Krzanich je dejal, da postajajo avtomobili ene izmed najpametnejših in najbolj povezanih naprav, zato bodo v partnerstvu s Here postavili pomembne osnove za to področje v prihodnosti. To tudi ni edino z avtomobilizmom povezano podjetje, ki je Intelu padlo v oči. Prevzeli so že tudi Itseez in Yogitech, ki se ukvarjata z varnostjo in navigacijo v samovozečih avtomobilih.