Microsoftov telefon Surface Duo prispe 10. septembra

Jurij Kristan

13. avg 2020 ob 08:05:13

Pri Microsoftu so naposled najavili datum prihoda in ceno njihovega prvega Androidnega telefona. Dvozaslonska naprava Surface Duo prispe 10. septembra, v ZDA, za precej zasoljenih 1400 dolarjev.

Pametni telefon Surface Duo je bil največje presenečenje lanske oktobrske Microsoftove tiskovke, osrediščene okoli družine Surface. Ne samo zato, ker gre za prvi Androidni telefon redmondskega velikana (če ne štejemo Nokijinih poskusov v to smer), ampak tudi zaradi same oblike: naprava ima dva zaslona in se poklopi kot knjiga. Inženirji so potrebovali skoraj leto dni vztrajnih testiranj, da so zadevo dodelali, kajti Surface Duo bo 10. septembra naposled dočakal prve kupce, najprej v Združenih državah, za katere so že odprta prednaročila. V oči pa v bistvu najbolj zbode cena, saj je 1400 ameriških dolarjev (brez davka!) tudi za prvo generacijo nišne naprave kar dosti. Še posebno pa, ko pogledamo tehnične specifikacije.

Surface Duo je namreč v notranjosti zgrajen na večjidel lanski tehnologiji, kot je procesor Snapdragon 855, povezan s 6 GB Rama in do 256 GB veliko podatkovno shrambo. To pomeni odsotnost modema 5G - kar še ni večja težava, a naprava hkrati nima NFC antene ali vtičnice za dodatne podatkovne kartice. Baterija je velika le 3577 mAh, kar že tako ni prav dosti, še posebno pa zmoti v luči dejstva, da mora napajati dva 5,6-palčna OLED zaslona ločljivosti 1350×1800, ki sta v razprti obliki skupaj velika 8,1 palca. Bržkone se tudi zato osvežujeta samo s 60 herci. Ker je mogoče tečaj povsem obrniti, so se snovalci odločili za samo eno kamerico, z 11 megapiksli. Inženirji so se očitno najbolj usmerili v čim tanjšo stranico, ki je debela 4,8 milimetra, kar pomeni, da je zložen telefon debel slab centimeter. Je pa obenem širok, saj je s 93 milimetri najširši telefon v obstoju.

Če pogledamo še pozitivno stran - ker ne gre za upogljiva zaslona, sta lahko pokrita s pravim Goriljim steklom. V Microsoftu so se očitno zedinili, da želijo zadevo, ki bo malce bolj Surface kot pa telefon. Zato bo končna uporabnost v mnogočem odvisna od priročnosti programskih prilagoditev za samosvojo dvozaslonsko obliko. Podjetje je tesno sodelovalo z Googlom pri raznoraznih rešitvah, toda koliko so posrečene, bomo zares videli šele jeseni. Kakor tudi, ali je smiselno uporabljati dvozaslonski način, pri katerem imamo po sredi debelo mejo, ter ali dejansko obstaja dovolj velika niša za tosortne naprave. So pa v Redmondu odločeni, da bodo tak recept razvijali dalje tudi v prihodnosti.