iPhone 6 že pod drobnogledom

Primož Resman

19. sep 2014 ob 18:57:28

Člani dobro zanne spletne strani iFixIt, ki večino popularnih naprav radi razdrejo do najmanjših komponent takoj, ko morejo, seveda niso zatajili ob izidu novih iPhonov. Tokrat so v vrsti čakali v Avstraliji, a so bili sprva v primeru iPhone 6 Plus žal nekoliko prepozni, bili so 53. v vrsti, a je bilo na voljo le 40 telefonov. Na srečo je na pomoč priskočil eden izmed njihovih oboževalcev in jim prepustil svoj primerek.

Pregled razdiranja tako iPhone 6 kot iPhone 6 Plus ne kaže bistvenih razlik med modeloma, niti ne opazimo drastičnih oddaljevanj od filozofije konstruiranja v primerjavi s predhodniki. Tako kot iPhone 5, 5C in 5S se tudi tokrat zaslon odstrani s pomočjo dveh zdaj že standardnih pentalobe vijakov ter se nato odpre na spodnjem delu. Dobrodošla novost je, da kabel za TouchID ne gre več naravnost navzdol, kot pri iPhone 5S, torej ni več nevarnosti, da bi nekoliko bolj nerodno odpiranje ta kabel odtrgalo (rezultat je popolnoma nedelujoč TouchID modul). Baterija je pritrjena enako, kot na iPhone 5S in 5C, z dvema trakovoma lepila, ki ju je mogoče potegniti izpod baterije.

Baterija je v primeru iPhone 6 nekoliko večja, kot v 5S, namesto 1560 tokrat 1810 mAh, medtem ko iPhone 6 Plus zaradi večjih dimenzij vsebuje kar 2915 mAh baterijo. Sicer sta nova telefona, kot že rečeno, sestavljen na izredno podoben način, kot iPhone 5 in 5S, z obilico tankih kablov, ki se priključijo (ne prispajkajo, kot pri nekaterih konkurentih) na tiskanino. Med dobrodošlimi novostmi je vredno omeniti, da so tokrat gumbi za vklop in izklop ter glasnost montirani z gumijastimi tesnili, kar telefona sicer ne naredi vodoodpornega, a vseeno preprečuje vstop večjih količin umazanije.

LCD je še vedno prilepljen na sprednje steklo, zvočnik je še vedno samo en, usmerjen navzdol, nespremenjena pa ostaja še količina pomnilnika, ki ga je še vedno le 1 GB. Procesor A8 z zmanjševanjem sodelovanja s Samsungom tokrat izdeluje TSMC, medtem ko ima za pomnilniška čipa, shrambenega ter delovnega, Apple vsaj dva dobavitelja na vsaki strani. V primeru 16 GB izdaj je v iPhone 6 Plus delovni pomnilnik Elpidin, medtem ko 16 GB čip zahrambo podatkov dobavlja Hynix. Slednji je bil izbran za 1 GB delovnega pomnilnika v podrtem primeru manjšega iPhone 6, medtem ko za shrambo skrbi SanDiskov 16 GB čip. Zelo verjetno je, da je dobaviteljev še več (za shrambo npr. še Toshiba), med katerimi se izbira povsem naključno.

Pod črto sta oba dobila 7 od 10 točk za popravljivost, kar je sicer daleč od najvišje ocene med pametnimi mobilniki, je pa najvišja ocena med vsemi iPhoni. Prejšnji prvak, iPhone 5S, je dobil 6 točk.