Microsoft se zanima za proizvajalca Minecrafta

Matej Huš

10. sep 2014 ob 17:33:27

Microsoft je v sklepni fazi pogajanj za nakup švedskega podjetja Mojang, za katero morda še niste slišali. Gotovo pa je vsem poznana igra Minecraft, ki so jo Švedi razvili. Microsoft se pogaja o znesku okrog dveh milijard dolarjev za celotno podjetje.

Mojang je leta 2009 ustanovil Markus Persson s svojim prijateljem Jakobom Porsérjem, po tem ko ga je neuspešno snubil Valve. V podjetju je lahko nadaljeval razvoj igre Minecraft, ki do danes ostaja glavni izdelek podjetja, a ne edini. Kmalu sta pripeljala še Carla Manneha, ki je prevzel funkcijo izvršnega direktorja v podjetu. Mojang se od podobnih podjetij razlikuje v svoji filozofiji, saj se je podjetje otepalo zunanjih investicij - še vedno so omenjena trojica edini delničarji. V njem je zaposlenih okoli 40 ljudi. Mojang je lani ustvaril 2,1 milijarde švedskih kron prihodkov (225 milijonov evrov) in 895 milijonov švedskih kron (98 milijonov evrov) dobička. Microsoft, ki pogajanj uradno ne komentira, bi za podjetje odštel okrog dve milijardi dolarjev, kupčija pa bi lahko bila dokončana že prihodnji teden.

Minecraft ostaja zvest klasičnemu načinu prodaje, ko mora uporabnik kupiti svoj izvod igre, ki jo lahko potem preigrava po mili volji. V zadnjem času so se namreč razširili na videz brezplačne igre, ki pa bodisi vsebujejo ogromno reklam bodisi v igri vabijo k nakupu dodatkov (freemium). Minecraft vztraja pri klasiki in stane od sedem do 27 dolarjev, odvisno od platforme, za katero jo kupujemo.

Na voljo je namreč tudi za konzole (ni pa, zanimivo, za Windows Phone, medtem ko ga je za Windows 8 treba prenesti s spletne strani in ne prek Windows Stora), kjer je precej priljubljen. Ravno zato se je Microsoft ogrel za nakup, saj bi lahko Minecraftova ekipa v Xbox prinesla prepotrebno svežino. Minecraft namreč ostaja fenomen, saj je igra kljub zelo grobi grafiki izjemno priljubljena, kar je posledica igralnosti, ki jo odlikujeta nelinearnost in neomejenost.

Stare zamere so očitno pozabljene, saj je bil Persson še pred dvema letoma na Twitterju sila kritičen do Microsofta, ki mu je očital uničevanje računalnikov z Windows 8. Pogajanja o nakupu so se začela že pred tremi meseci, tedaj za milijardo dolarjev, sedaj pa je na mizi dvakrat višja ponudba.

Omeniti pa velja še finančni vidik posla. Ker je Mojang evropsko podjetje, lahko Microsoft za prevzem uporabi sredstva, ki jih imajo za nedoločen čas parkirana izven ZDA zaradi davčnih razlogov. Vrnitev teh sredstev v ZDA bi prinesla zajeten davek, poraba za prevzem pa težavo elegantno reši.