Nigerija: ena država, ena plastična kartica

Matej Huš

4. sep 2014 ob 14:21:35

Nigerija je ena prvih držav na svetu, ki je uvedla kombinirane nacionalne e-osebne izkaznice in bančne kartice. V okviru nacionalnega programa, ki ga izvajajo v sodelovanju z MasterCardom, bo 13 milijonov prebivalcev v tej 160-milijonski deželi. V petih letih naj bi kartice dobili vsi državljani, saj bodo obvezne za glasovanje na volitvah.

V Nigeriji namreč doslej niso imeli enotnih nacionalnih osebnih izkaznic, kot je to še vedno v številnih državah po svetu. Hkrati je v Nigeriji še vedno ogromno prebivalcev brez bančnih računov (po podatkih Bloomberga kar 70 odstotkov), kaj šele kreditnih kartic. Pred desetimi leti so poizkusili uvesti osebne izkaznice, a je projekt tudi zaradi korupcije propadel. Sedaj so odločeni, da se to ne bo ponovilo.

MasterCard sodeluje v projektu, ker bodo starejši od 16 let imeli na plastični kartici združen identifikacijski dokument in predplačniško plačilno kartico banke Access Bank. Na njo bodo lahko prejemali denar (tudi od vlade), z njo pa plačevali (tudi davke), opravljali transakcije in dvigovali denar na bankomatih. To dvoje je pomembno, ker je uveljavitev nekega načina plačila ali valute nujno potrebno, da ga država priznava kot način za plačilo davkov. Hkrati bo kartica poleg enolične številke, osebnih podatkov ter fotografije vsebovala še biometrične podatke imetnika, in sicer vseh 10 prstnih odtisov ter posnetek šarenice. Kartice bodo brezplačne.

V prihodnosti želijo na istem kosu plastike združiti še podatke iz drugih podatkovnih baz. Tako naj bi isti dokument izkazoval tudi pridobljeno vozniško dovoljenje, zdravstveno zavarovanje, davčno obveznost in pokojninsko upravičenost. Nigerija si želi, da bi osebna izkaznica nadomestila potne liste pri potovanju po zahodni Afriki.

Projekt ni brez nasprotnikov, ki se ne strinjajo s tako visoko stopnjo centraliziacije in zlivanja podatkov iz različnih evidenc. Oblasti in MasterCard zagotavljajo, da bo za varovanje podatkov poskrbljeno, saj na primer banke in MasterCard ne bodo imele dostopa do biometričnih podatkov na kartici.