Osem jeder za domačo rabo: Intel Haswell-E

Matej Huš

29. avg 2014 ob 23:31:29

Intel je pokazal težko pričakovane čipe iz družine Haswell-E, ki so jih napovedali že lani in predstavljali že marca letos. Haswell-E prinaša najhitrejše, kar ima Intel ta hip ponuditi uporabnikom namiznih računalnikov, med drugim tudi osem jeder. Tako je Haswell-E v bistvu dvakratnik Haswella: dvakrat toliko jeder, niti (s HyperThreadingom), tretjenivojskega predpomnilnika.

Novi čipi so trije, od tega dva šestjedrnika (Core i7-5820K in Core i7-5930K) ter en osemjedrnik (Core i7-5960X). Šestjedrnika tikataka s 3,3 GHz (s Turbo Boostom 3,6 GHz) oziroma 3,5 GHz (s Turbo Boostom 3,7 GHz), medtem ko je osemjedrnik s 3,0 GHz (Turbo Boost 3,5 GHz) nekoliko počasnejši. Kot je zaradi števila jeder pričakovati, pretirano varčni niso, saj imajo deklarirano največjo porabo (TDP) 140 W. Cenejši inačici imata 15 MB L3-predpomnilnika, medtem ko ga ima osemjedrnik 20 MB. Pomnilniški krmilnik podpira štirikanalni DDR4-2133. Število kontaktov na procesorju ostaja 2011, a so razporejeni malce drugače, tako da smo dobili novo podnožje LGA2011-3. Kot v preteklosti (ter kot se Intel zavezuje s svojimi velikimi kupci) bo novo podnožje verjetno v uporabi dve generaciji in je zamenjava za predhodni LGA-2011, ki je bil v uporabi za arhitekturi Sandy Bridge-E in Ivy Bridge-E. Razpored kontaktov je, kljub enakemu številu le-teh, nekoliko spremenjen, torej starejši platformi z novo nista združljivi. Razmak med luknjami hladilnega sistema sicer ostaja enak, torej bodo obstoječi hladilniki za Sandy in Ivy Bridge-E primerni tudi za Haswell-E. Razlog za novo podnožje se nedvomno med drugim skriva v novem pomnilniku, DDR4, ki ima nižjo napetost (1,2 V) in višji takt (2133 MHz) ter višjo ceno. Za prihodnje leto se že napoveduje DDR4 s 4000 MHz, kar bi teoretično pomenilo prepustnost do 60 GB/s.

Vezni nabor, ki vse našteto povezuje, je tudi novi X99. Podpira 14 USB-vrat, od tega šest USB 3.0, gigabiten ethernet, ter 40 stez (razen najšibkejšega modela z 28) za PCI Express 3.0, kar omogoča sočasno uporabo treh kartic, in deset priključkov SATA-III. Predpriprava za Thunderbolt 2.0 obstaja, a bo moral izdelovalec matične plošče vseeno vgraditi poseben krmilnik zanj.

Šestjedrnika staneta 389 oziroma 583 dolarjev, osemjedrnik pa okroglega tisočaka dolarjev. Vsi so odklenjeni. Testov se je na internetu nabralo že nekaj. Načeloma so pozitivni, pri čemer pa še vedno velja, da je Haswell-E kot vsaka novost primeren za tiste, ki vedo, za kaj ga potrebujejo. Večje število jeder, podpor 40 stezam PCI Express 3.0 ter hitrejši pomnilnik so pomembni faktorji. Testi kažejo, da se spodobno navijajo, a ugledne strani dobijo na teste inženirske primerke, ki so boljši od navadnih, zato je treba te navedbe vzeti z zrnom soli. Igranje iger in brskanje po spletu pa z novimi procesorji seveda ne bosta nič hitrejša.