Haswell-E bo prinesel obilico novosti

Primož Resman

17. jun 2013 ob 15:00:39

Intel je nedavno pokazal novo generacijo svojih procesorjev, ki nosijo kodno ime Haswell. Gre za tock v Intelovem programu, kar pomeni novo arhitekturo na starem (22 nm) proizvodnem procesu. Naslednik arhitekture Sandy Bridge je jasno namenjen za prenosnike in namizne računalnike manj zahtevnih uporabnikov (ter očitno tudi za tablice), medtem ko že nekaj časa, vse od predstavitve arhitekture Nehalem, Intel za najbolj zahtevne uporabnike namiznih računalnikov pripravlja ločene sisteme. Prvim Nehalemom, procesorjem s kodnim imenom Bloomfield in Gulftown (slednji je število jeder povišal s štiri na šest) za podnožje LGA1366 je tako konec leta 2011 sledil Sandy Bridge-E na podnožju LGA2011. Temu naj bi komaj letos jeseni sledil Ivy Bridge-E, ki bo zahtevnejšim uporabnikom prinesel rahlo optimizirano arhitekturo na popolnoma novem proizvodnem procesu (22 nm s 3D tranzistorji).

Čeprav Ivy Bridge-E ni bil niti predstavljen, imamo že prve informacije o nasledniku, Haswell-E. Ta naj bi na trg prišel šele v drugi polovici prihodnjega leta, a se zato oddolži z lepim naborom novosti. Haswell-E bo Intelova prva platforma, ki bo za namizje ponudila do osem jeder (poslavljajo se štirijedrniki). Procesorji posledično ne bodo pretirano varčni, saj se bodo TDP-ji gibali med 130 in 140 W. Osmerica jeder bo lahko skupaj preračunavala do 16 niti (omogočen bo Hyper Threading), medtem ko bo skupnega predpomnilnika do 20 MB. Druga velika novost bo verjetno ena izmed prvih uporab pomnilnika DDR4, ki bo na voljo v obliki 288-pinskih modulov. Sprva bodo podprte frekvence do 2133 MHz, krmilnik pa bo hkrati lahko delal s štirimi kanali, kar je za Intelove platforme za zahtevne uporabnike že običajno.

Podnožje bo novo, torej ne bo kompatibilno s procesorji Sandy oz. Ivy Bridge-E. Nožic bo sicer očitno še vedno 2011, a bo LGA2011-3 imel drugače razporejene zareze na procesorju, da bodo v podnožje pravilno sedli le primerni čipi. V sam procesor bo vgrajen še krmilnik za PCIe 3. generacije, ki bo podpiral do 40 stez (2x16 in 1x8 za uporabo s tremi grafičnimi karticami, mogoče pa bo deljenje tudi na 4 reže). Navijanje bo seveda še vedno mogoče, saj bodo očitno vsi običajni (ne-Xeon) modeli procesorjev odklenjeni. Vse skupaj bo podpiralo novo vezno čipovje, ki bo bojda nosilo ime X99. Vezni čip Wellsburg bo s seboj prinesel do 10 priključkov SATA 6 Gbps, do 8 priključkov USB 2.0 in do 6 priključkov USB 3.0, tokrat najverjetneje brez krmilnikov drugih proizvajalcev. Poleg 40 stez PCIe 3.0, ki jih ponuja procesor, bo vezno čipovje dodalo še 8 stez PCIe 2.0.

Ime X99 pomeni dodaten skok v primerjavi s trenutno aktualnim X79, kar da slutiti, da bi lahko vmes videli še vezno čipovje X89, namenjeno procesorjem Ivy Bridge-E. O slednjem se sicer še ni govorilo, a je pri uporabnikih mogoče slišati negodovanje nad zgolj dvema priključkoma SATA 6 Gbps ter podpori UBS 3.0 s pomočjo zunanjih krmilnikov pri veznem čipovju X79. Vse to bi lahko pomenilo, da bomo v jeseni s predstavitvijo procesorjev Ivy Bridge-E videli dobrodošlo osvežitev veznega čipovja X79.