Apple podatkovne centre za kitajske uporabnike seli h kitajskemu telekomu

Matej Huš

17. avg 2014 ob 08:27:44

Po dobrem letu preizkusov se je Apple odločil, da bo podatke, ki jih imajo na njegovih strežnikih kitajski uporabniki storitve iCloud, hranil na kitajskem ozemlju. Apple bo podatke hranil na strežnikih podjetja China Telecom, ki je v lasti kitajske države.

Tako kitajski operater kakor Apple sta tudi uradno potrdila, da so od 8. avgusta letos vsi podatki kitajskih uporabnikov preseljeni na novo lokacijo. Po Applovih besedah bodo tako tamkajšnjim uporabnikom lahko ponudili boljšo uporabniško izkušnjo, saj bosta pasovna širina in zmogljivost novega podatkovnega centra zaradi bližine za Kitajce večji, zanesljivost pa naj bi dosegla 99,99 odstotka (ura nedostopnosti letno). Na bojazni o dostopu kitajske vlade do podatkov Apple odgovarja, da so vsi podatki shranjeni v šifrirani obliki, zato tega strahu naj ne bi bilo. Šifrirni ključi bodo še vedno v ZDA, a Apple mora pri poslovanju na Kitajskem upoštevati tamkajšnjo zakonodajo, ki lahko zahteva tudi razkritje podatkov.

Konkurenta Microsoft in Google še vedno vztrajata, da podatkov na Kitajskem zaradi varnostnih pomislekov ne nameravata shranjevati. Uradno Apple o globljih razlogih za svojo potezo ni dejal nič, a pomenljiva je letošnja kitajska odločitev, da javni sektor Applovih izdelkov ne bo kupoval zaradi varnostnih vprašanj, in opredelitev, da je iPhone grožnja nacionalni varnosti.