Snowden: Izpad interneta v Siriji ameriška površnost

Matej Huš

15. avg 2014 ob 09:10:52

Za internetni mrk, ki je doletel Sirijo konec leta 2012 med državljansko vojno, niso bile krive režimske sile ali uporniki, temveč ameriška agencija za nacionalno varnost NSA, je v novem intervjuju za Wired razkril najslavnejši žvžigač Edward Snowden.

Okoli poldneva 29. novembra 2012 je namreč z interneta izginilo vseh 84 blokov IP-naslovov, ki so dodeljeni Siriji. Hipna prekinitev vseh povezav je kazala, da ni šlo za fizični poškodbo ampak namerno dejanje. Žogico sta si tedaj podajala režim, ki je trdil, da gre za delo teroristov, in uporniki, ki so vlado obtoževali namernega oviranja komunikacij, da bi preprečili organizacijo upornikov. Svetovna javnost je bolj verjela inačici, ki so jo predstavili uporniki, zlasti zato, ker je Sirija že uporabljala orodja za prisluškovanje.

Resnica je povsem drugačna. Snowden, ki je bil tedaj še zaposlen v NSA, za napad odkrito krivi enoto TAO (Tailored Access Operations), ki smo je že večkrat omenjali. Gre za elitni del NSA, ki se ukvarja s pridobivanjem dostopa do najtežjih tarč. TAO je poskušala izrabiti ranljivost v enem glavnih usmerjevalnikov pri ponudniku dostopa do interneta v Siriji, da bi lahko promet preusmerila čez sistem Xkeyscore in tako prisluškovala komunikacijam. Operacija se je izjalovila in NSA je morala hitro omejiti škodo in zabrisati dokaze. K sreči so bili Sirci zaposleni z vojskovanjem in hitrim ponovnim vzpostavljanjem internetnih povezav, tako da niso odkrili vmešavanja NSA. Hkrati je Snowden na pol v šali dodaja, da bi se tudi ob razkritju brez težav izgovorili in obtožili Izrael.

Snowden se v intervjuju ni razgovoril le o Siriji, temveč tudi o svojem življenju v Rusiji, načrtom za prihodnost in morebitni vrnitvi v ZDA. Kot pravi, bi se bil pripravljen tudi pogoditi za zaporno kazen, če bi to služilo pravemu namenu. Kakorkoli že, Rusija mu je ta mesec podaljšala dovoljenje za prebivanje še za tri leta.

Spregovoril je tudi o napadih na Kitajsko, ki jih NSA množično izvaja. Napadajo vse mogoče tarče, tudi univerze in bolnišnice. Povedal je še, da naj bi imela NSA v Utahu tajno skladišče podatkov s kapaciteto več kot jotabajt, skozi katero tečejo ogromne količine podatkov dnevno in nekaj jih tam ostane za zmeraj. Omenja še nov program MonsterMind, ki ves čas opreza možnimi kibernapadi in v primeru suma promet iz tega dela takoj prekine. Hkrati MonsterMind sproži avtomatičen odgovor brez človekovega posredovanja.

Snowden je svojo serijo intervjujev (šlo je za tri pogovore v razmaku dveh tednov) strnil s precej resigniranim pričakovanjem, da tudi po naslednjih volitvah ne bo nič kaj drugače. Izpostavil je tudi utrujenost javnosti, ki jo nenehno bombardirajo informacije o novih prisluškovanjih, zaradi česar to sploh ni več novica. In tako psi lajajo, karavana pa gre dalje.