Binney: NSA hrani 80 odstotkov klicev v ZDA

Matej Huš

12. jul 2014 ob 00:23:08

William Binney, ki ga poznamo kot enega največjih žvižgačev iz NSA iz predsnowdovskega obdobja, je ta teden potoval po Evropi, kjer je razkril marsikatero neprijetno informacijo o NSA. Med drugim je dejal, da NSA v nasprotju z lastnimi zagotovili beleži 80 odstotkov vseh klicev v ZDA, tudi njihovo vsebino.

Binney je oktobra 2011 zapustil vrste NSA, kjer je služboval trideset let, ker ni odobraval premikov k množičnemu nadzoru, ki so se začeli dogajati po napadih na WTC. Postal je žvižgač, a je to počel toliko premišljeno, da ni obtožen veleizdaje in se mu ni treba skrivati v Rusiji. Predvsem ni iz NSA odnesel nobenih dokumentov, kar je storil Snowden.

Prejšnji četrtek je Binney pričal v nemškem bundestagu, kjer teče parlamentarna preiskava o prisluškovanju NSA v Nemčiji. Poudaril je, da si želi NSA nadzorovati vse in vsakogar, zato zbirajo, kolikor podatkov le morejo. V zadnjih letih se je zgodil premik od prisluškovanja terorističnim organizacijam do vohunjenja za vsemi sedmimi milijardami ljudmi. Svoj čas je NSA tesno sodelovala z BND, kako pa je danes, ne ve.

V Londonu pa se je na konferenci, ki jo je organiziral Center za preiskovalno novinarstvo, razgovoril o zbiranju podatkov v ZDA. Dejal je, da NSA prestreže in shrani vsebino 80 odstotkov vseh klicev v ZDA, ne le prometnih podatkov, kot zagotavljajo. Dodaja, da bo NSA kmalu zmogla prestreči 966 eksabajtov podatkov na leto. Medtem pa se še vedno sprašujemo, ali obstaja še en žvižgač, ki je iz NSA odnesel podatke. Objavljena koda XKeyscora kaže na to.