Nov obrnljiv USB-priključek dokončan

Matej Huš

12. avg 2014 ob 21:42:45

V USB Promoter Group so dorekli standard za nov USB-priključek, ki bo odpravil eno največjih pomanjkljivosti današnjih priključkov. Novi priključek tipa C bo obrnljiv.

Med fiziki pač krožijo šale, da USB priključki obstajajo v kvantni superpoziciji stanj in jih je treba za uspešno vstavitev zavrteti dvakrat oziroma poskusiti trikrat, čeprav imajo le dve možni orientaciji. Tako hudo sicer ni, a dejstvo je, da je današnji dizajn nepraktičen, še zlasti če je treba USB-ključe tlačiti v reže na zadnjih stranicah televizorjev in na druga težko dostopne mesta. Dodatne težave predstavlja množica različnih tipov, ki so se razrasli v zadnjem času.

Dokončanje standarda priključka tipa C pomeni, da ga sedaj prevzame USB Implementers Forum, ki bo poskrbel za njegovo uveljavitev in certificiranje združljivih naprav. Nov priključek in ustrezni kabli podpirajo prenosni standard USB 3.1, ki omogoča hitrosti do 10 Gb/s. Sam priključek je dizajniran za prenos toka 5 A, kabli pa za 3 A. Zmogel bo prenašati do 100 W električne energije. Dosedanji priključki (tip A, tip B, mini A, mini B, micro A in micro B) z novim C ne bodo združljivi, bo pa mogoče dobiti pretvornike in kable z raznovrstnima priključkoma na obeh straneh. Novi priključek C je tako namenjen vsem napravam in bo nadomestil vse dosedanje, torej tako na osebnih računalnikih kakor tudi drugi zabavni elektroniki in majhnih prenosnih napravah (telefonih).