USB-ključ, ki fizično uniči računalnik

Matej Huš

16. okt 2015 ob 00:39:44

Navadili smo se že, da USB-ključev ni dobro vtikati v računalnik (in tudi ostale naprave), ker s tem tvegamo okužbo računalnik. Če logično pomislimo, pa nič ne preprečuje izdelati "USB-ključa", ki bi ob priključitvi v sistem spražil elektroniko v notranjosti s prenapetostnim sunkom. In smo ga dobili.

Pravzaprav je treba priznati, da je bilo že pred tem znano, da lahko USB-ključi računalnik nepovratno okužijo, kar ima enak rezultat - zamenjati ga je treba. Nemški parlament je staknil tak virus, videli pa smo tudi že primerke, ki okužijo firmware in se ne pustijo izbrisati. Razlika je v prikritosti, saj so ti virusi poizkusili svoj obstoj zakamuflirati, da so lahko prestrezali podatke, medtem ko ubijalski USB-ključ takoj naredi škode, kolikor jo more.

USB Killer 2.0 - res je, to ni prva inkarnacija - je nadgradnja marčevske verzije in lahko poškoduje vse naprave, ki podpirajo USB OTG, torej poleg računalnikov tudi televizorje, modeme, usmerjevalnike in kar je še podobnih naprav. Navzven deluje kot običajen USB-ključ, v resnici pa v notranjosti skriva kondenzatorje, ki jih napolni s tokom, ki ga prek USB-vrat ponuja naprava. Ko se kondenzatorji v nekaj sekundah napolnijo, USB-ključ odda sunek z napetostjo 220 V. To ponavlja, dokler mu plošča ponudi kaj energije.

Na ta način učinkovito uniči matično ploščo in, odvisno od računalnika, še kakšne druge komponente. Diski imajo ločeno napajanje in verjetno ostanejo nepoškodovani. Tudi na sami plošči je navadno 5 V za USB zagotovljenih ločeno, zato prislonitev 220 V na USB-vrata ne uniči celotne plošče, zagotovo pa vsaj USB-krmilnik in PCH, zato je škode vseeno precej. Bistvena razlika v primerjavi s prvo verzijo je podvojena napetost na 220 V, da povzroča več škode.