ZDA prepovedale prodajo izdelkov Kaspersky Lab

Matej Huš

22. jun 2024 ob 14:31:41

Ameriška administracija je prepovedala prodajo protivirusnega programa Kaspersky. Na seznam entitet, ki predstavljajo nevarnost ameriški nacionalni varnosti, je uvrstila ruski podjetji AO Kaspersky Lab in OOO Kaspersky Group ter britansko podružnico Kaspersky Labs Limited. Kot poroča Reuters, gre za bojazen, da bi ruska država lahko vplivala na izdelke podjetja. Protivirusni programi imajo namreč privilegiran dostop do operacijskega sistema in funkcij računalnika, kar bi lahko izkoristili.

Ameriška ministrica za trgovino Gina Raimondo je dejala, da bi lahko ruska vlada prek izdelkov Kaspersky Lab dosegla nameščanje škodljive programske opreme, blokado nameščanja varnostnih posodobitev in zbirala osebne podatke. Nacionalna varnost niso le tanki in rakete, temveč v modernem času zlasti tehnologija in podatki, je še dodala. Preiskava izdelka in podjetja je trajala dve leti, uvedena pa je bila na podlagi nove zakonodaje, ki jo je sprejela prejšnja administracija leta 2018. Da se ima prepoved zgoditi, je bilo jasno že dlje časa. Na računalnikih v javni upravi so Kaspersky Lab prepovedali že leta 2017, leta 2022 pa so ga uvrstili na isti seznam kot Huawei. To ni prineslo prepovedi prodaje končnim uporabnikom, je pa omejilo investicije in državne subvencije.

Prepoved prodaje bo začela veljati 24. julija letos, torej 30 dni po objavi uvrstitev na seznam v uradnem listu. Obstoječi uporabniki bodo lahko še 100 dni prejemali popravke in prenašali nove verzije, kar je namenjeno temu, da v tem času najdejo alternativne izdelke. Prizadeti bodo tudi izdelki, ki uporabljajo tehnologijo Kaspersky Lab.

Iz podjetja Kaspersky Lab so sporočili, da odločitve vidijo kot politično motivirane. Uporabili bodo vse pravne možnosti, da zavarujejo svoje poslovne interese, dodajajo. Poudarili so še, da je bila neodvisnost in varnost njihovih izdelkov večkrat neodvisno preverjena in potrjena, odločitev pa da bo koristila predvsem internetnim kriminalcem.