Koliko naj stane e-knjiga? Amazon: 10 dolarjev

Matej Huš

3. avg 2014 ob 17:30:25

Če vprašate, koliko bi morala stati e-knjiga, boste dobili toliko kot odgovorov, kot je sogovornikov. Učbeniški odgovor je seveda toliko, kolikor je trg pripravljen plačati zanje, a zgodba ni tako enostavna, ker imajo igralci različne interese.

Trenutno se e-knjige precej drage, saj dosegajo ceno tudi do 15 dolarjev in več. Postavljanje njihove cene je odvisno od modela, ki ga uporablja prodajalec. Medtem ko Apple pušča založnikom proste roke z agencijskim modelom in se zadovolji z deležem od izkupička, je Amazon naklonjen nakupu na debelo in nadaljnji prodaji po ceni, ki bi jo določil sam.

Amazon sedaj intenzivno lobira za spremembe. Ta teden so javno razkrili nekaj številk, ki temeljijo na dejanskih podatkih o prodaji e-knjig. V sporočilu za javnost dokazujejo, da so cene 15 ali 20 dolarjev za e-knjigo previsoke in da škodujejo tudi samim založnikom in avtorjem. Pravijo, da pri znižanju cene knjige s 15 dolarjev na 10 dolarjev prodajo 74 odstotkov več izvodov, kar prinese 16-odstotno povečanje prihodkov. Ker pri e-knjigah ni stroškov tiska, skladiščenja, distribucije, prevoza in fizične prodaje, se višji prihodki neposredno prevedejo v višje dobičke, zato bi morale biti cene nižje, trdi Amazon. Ne ravno 10 dolarjev, saj so naslovi, ki so upravičeno zaslužijo višjo ceno, a v povprečja bi ta morala biti nižja. S tem je Amazon prvikrat po maju v boju z založnikom Hachette jasno definiral svojo pozicijo.

To se sliši smiselno, a ni jasno, od kod je Amazon potegnil navedene številke. Amazon tega uradno ni želel komentirati, slišati pa je, da gre za povprečne vrednosti. Ker dodajajo, da je e-knjiga izrazito elastična dobrina, sploh ni nujno, da bi vse e-knjige pridobile s ceno 10 dolarjev. Kakšne bi bile lahko dražje, druge pa bi morale biti cenejše. Še en pomemben vidik prodaje e-knjig je prodaja tiskanih knjig, kjer je Amazon prav tako glavni igralec. Če kupci e-knjig prehajajo s tiskanih, potem Amazon in založniki hodijo sami sebi v zelje.

Kaj torej želi Amazon? Pogodbeno določiti ceno e-knjig na 10 dolarjev, medtem ko za svoj delež pravijo, da bi bilo 30 odstotkov povsem zadosti, a le če bi se cene ustrezno znižale, da bi bilo prometa več. Toliko že trenutno plačujejo založbi Hachette, s katero imajo še precej nerazčiščenih problemov. Trenutno je Amazon odstranil gumb za prednaročilo z naslovov pod okriljem Hachetta in - tako mu očitajo - namerno upočasnjujejo dobavo tiskanih knjig tega založnika. Hachette vztraja pri ceni 15 dolarjev, kar pa je še vedno nižje od nekaterih naslovov ta hip.

Spomnimo, da so bili Hachette in drugi založniki skupaj z Applom obsojeni kartelnega dogovarjanja o višini cen e-knjig. Apple se je tedaj dogovoril za 30-odstotni kos pogače, založniki pa so dobili svobodo določati ceno e-knjig. Tudi Amazon je bil prisiljen prevzeti enako 43-odstotno maržo (1,0/0,7). Koliko pa dobijo avtorji? To je odvisno od njihove pogodbe z založniki in v povprečju jim pripade okrog 25 odstotkov končne cene knjige. Amazon pravi, da bi si morali založniki in avtorji zneske deliti bratsko (vsak 35 odstotkov).