Facebook z rekodnim dobičkom

Matej Huš

27. jul 2014 ob 18:45:41

Facebook je utišal skeptike, ki so ob predlanski javni ponudbi delnic (IPO) trdili, da podjetje nima poslovnega modela in načina, kako monetizirati svoje ogromne baze uporabnikov. V drugem letošnjem četrtletju je Facebook beležil rekordne rezultate.

Prihodki so znašali 2,9 milijarde dolarjev, kar je 61 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Levji delež so prispevali prihodki iz oglaševanja, ki se jih je nateklo za 2,67 milijarde dolarjev. Čist dobiček se je povečal za 138 odstotkov na 791 milijonov dolarjev.

Facebook ima 829 milijonov dnevno aktivnih uporabnikov, mesečno pa jih je kar 1,32 milijarde. Izmed teh jih 1,07 milijarde uporablja (tudi) mobilne naprave za dostop do Facebooka. Prav to je skrbelo investitorje, saj imajo mobilne naprave manjši zaslon, kar pomeni manj možnosti za prikazovanje oglasov in posledično nižje zaslužke. Facebook je vseeno našel način, kako prikazovati oglase tudi v mobilni verziji strani, zato prihodki od oglaševanja še vedno rastejo. Mobilno oglaševanje jim navrže 62 odstotkov vseh oglaševalskih prihodkov, kar je za polovico več kot lani.

Borzni rezultati so uspehom primerni. Spomnimo, da je delnica začela kotacijo pri 38 dolarjih, se v prvem letu spustila vse do 19 dolarjev, sedaj pa je pri rekordnih 75 dolarjih. To pa je že zelo veliko, ker letni P/E postavlja na 97. Z drugimi besedami, investitorji so v ceno vkalkulirali vsaj podvojitev dobička, če ne še večjo rast. Če je IPO povzročil kopico tožb in preiskav, se sedaj situacija umirja. Nadzornik trga vrednostnih papirjev SEC je ustavil svojo preiskavo.

Facebook pa medtem razkriva, kako bodo še nadgradili svoje ciljano oglaševanje, ki prinaša največ denarja. Oglase bo mogoče profilirati tudi glede na mobilno napravo, ki jo ima uporabnik in povezavo, ki jo uporablja (Wi-Fi ali mobilno omrežje). Doslej je bilo mogoče ločevati le glede na Android/iOS, verzijo sistema in Wi-Fi. To so že uveljavljeni pristopi, saj so ponudniki hotelskih namestitev že zdavnaj ugotovili, da v povprečju uporabniki Maca zapravijo več, zato jim kažejo dražje ponudbe.