Digitalno oglaševanje obeta rekordne prihodke

Dare Hriberšek

28. jan 2019 ob 21:21:24

Analize pred objavami rezultatov zadnjega poslovnega četrtletja kažejo, da bodo dohodki iz spletnega oglaševanja, vsaj pri največjih ponudnikih, naravnost odlični. Prodaja pri Facebooku naj bi poskočila za 26 % in dosegla dobrih 16 milijard dolarjev, pri Googlu oz. njegovi krovni družbi Alphabet, pa za 21 % na dobrih 31 milijard dolarjev. Slabo ne gre niti Twitterju, kjer bo rast 19 %, prihodki pa naj bi znašali 869 milijonov USD.

Digitalno oglaševanje je torej še vedno na pohodu in to kljub lanskemu letu, ki je bilo posejano z razkritji o zlorabah naših podatkov, pa zaslišanji v predstavniških telesih in uničujočih člankih v medijih. Oglaševalci pač menijo, da gre za ključna orodja, s katerimi lahko dosežejo kupce svojih izdelkov oz. storitev. V ZDA je lani polovica sredstev, namenjenih marketingu, končala v digitalnih oglasih, torej področju, kjer kraljujeta Google in Facebook. Očitno je trenutno najbolj privlačen Instagram, sicer v lasti Facebooka, čigar oglaševalski prihodki so glede na enako obdobje lani zrasli za 120 %, analitiki pa ocenjujejo, da bo platforma še nekaj časa gonilo Facebookove rasti. Trendi namreč kažejo, da se utegne vrednost oglaševanja na družabnih omrežjih v naslednjih petih letih skoraj potrojiti.

Zadnje četrtletje fiskalnega leta je za podjetja tudi sicer običajno najuspešnejše, saj zajame predbožično obdobje, ob tem pa še potrošniška praznika Črni petek in Spletni ponedeljek.