Dell začel sprejemati bitcoine

Matej Huš

19. jul 2014 ob 10:05:09

Dell je doslej največje podjetje, ki je začelo sprejemati bitcoine. Na spletni strani dell.com je od danes mogoče plačati tudi v bitcoinih, in to brez omejitev pri izbiri blaga. Za Alienware imajo celo 10-odstoten popust ob plačilu z bitcoini. Bitcoine lahko pri Dellu uporabljajo fizične osebe in majhna podjetja, medtem ko bodo velike pogodbe bržkone še lep čas ostale v dolarjih.

To je velik dosežek za bitcoin, a je vseeno treba omeniti dve omejitvi. Prva je uporaba centralnega procesnega centra Coinbase, ki bo opravljal transakcije z bitcoinom za Dell. S tem ni nič narobe, saj ga uporabljajo tudi nekateri drugi prodajalci, a se s tem bitcoin odmika od anonimnosti, ki jo je ustanovitelj Satoshi Nakamoto želel. Pri nakupu fizičnih dobrin anonimnost resda nikoli ni mogoča, a vsak dodatni posrednik prinaša bitcoinu točno tisto, čemur so se ustanovitelji želeli izogniti.

Druga pomembna malenkost pa je vpliv na stabilnost valute. Medtem ko so cene v evrih in dolarjih takšne, kakršne so, četudi vmes tečaj evro/dolar poplesava, za bitcoin to ne bo veljalo. Cene so denominirane v dolarjih, bitcoin pa je le plačilno sredstvo. Podobno kot darilni boni ali potovalni čeki. Dell ni naznanil, kako dolgo bo pilotni projekt, ki je za zdaj omejen na ZDA, trajal.

Druga novica pa prihaja iz New Yorka, kjer želijo bitcoin formalizirati in dokončno izkoreniniti anonimnost. Uvesti želijo licenco za bitcoin, ki jo bo moral imeti vsakdo, ki bo posloval z bitcoini in se bo ukvarjal pretežno s prodajo, nakupi ali procesiranjem transakcij - torej borze, procesni centri itn. Imeti bo moral osebne podatke vseh svojih strank. Dodatno se uvajajo obvezne rezerve, iz katerih bi se lahko poplačali deponenti bitcoinov. Prav tako bodo redno izvajali preglede in inšpekcije. Osnutek zakona je zdaj v fazni javne debate.