NSA ustavlja zbiranje prometnih podatkov telefonskih klicev in sporočil

Matej Huš

5. mar 2019 ob 22:54:33

NSA je brez velikega pompa ustavila program prisluškovanja, v okviru katerega so zbirale prometne podatke telefonskih klicev in sporočil. Gre za program, ki so ga zagnali kmalu po terorističnih napadih 11. septembra 2001, javnost pa je zanj izvedela šele s Snowdnovimi razkritji pred šestimi leti. Program pa se je potihoma končal. NSA že dlje časa ne zbira prometnih podatkov, Trumpova administracija pa ga ni uporabljala že več kot šest mesecev.

Program je vzpostavila zakonodaja USA PATRIOT Act leta 2001, ki je sprva zbirala vse prometne podatke vse ponudnikov telekomunikacij, da so lahko iskali vzorce in povezave med ljudmi, ki so bili zanimivi za NSA. Tako široko, neomejeno zbiranje podatke se je končalo leta 2015 pod Obamovo administracijo. Istega leta so vzpostavili nov program ciljanega zbiranja podatkov, ki sta ga uzakonila Foreign Intelligence Surveillance Act in USA Freedom Act.

Toda ta program je imel nekaj težav. Junija lani je NSA sporočila, da bodo pobrisali vse podatke o klicih, ki so jih pridobili po letu 2015, ker da so analitiki redno odkrivali nepravilnosti in podatke, do katerih NSA ne bi smela imeti dostopa (podatke o ameriških državljanih). Tedaj je NSA dejala, da bodo program popravili, a se to ni nikoli zgodilo, saj ga sploh niso več zagnali. Pravna podlaga za zbiranje podatkov pa bo potekla letos decembra in za zdaj ne kaže, da bi jo bil Kongres pripravljen podaljšati.