Nov rekord v hitrosti prenosa podatkov po bakru

Matej Huš

9. jul 2014 ob 22:38:39

Alcatel-Lucent je v sodelovanju z Bell Labs dosegel nov rekord v hitrosti prenosa podatkov po bakrenih vodnikih. Z nadgradnjo obstoječe tehnologije so podeseterili njeno hitrost in dosegli hitrosti 10 Gb/s.

Čeprav je hrbtenico podatkovnih povezav že zdavnaj prevzela optika, to ne pomeni, da je baker za na smetišče zgodovine. Bakrene povezave so bistveno cenejše od optičnih, a so za doseganje visokih hitrosti omejene na kratke razdalje. Zaradi tega se uporabljajo za končne povezave (last mile), saj do gosteje naseljenih področij položijo optiko, potem pa zaključne metre do posameznih odjemalcev lahko uporabijo tudi bakrene povezave. FTTC (fiber-to-the-cabinet) namesto FTTH (fiber-to-the-home) je v Veliki Britaniji razširjen, kjer zadnje metre nadomešča VDSL2.

Lani smo pisali o prihodu standarda G.fast (FTTC2 - ITU G.9700), ki bo na razdaljah do 70 metrov omogočal prenos podatkov s hitrostjo 1 Gb/s. Alcatel-Lucent je nadgradil to tehnologijo in s prototipom XG-FAST dosegel hitrost 10 Gb/s, a je ta omejena na vsega 30 metrov v laboratorijskih razmerah. Uporabili so dva para običajnih (komercialnih) vodnikov ter višjo prenosno frekvenco 500 MHz, kar je razlog za višje hitrosti in krajše dopustne razdalje. Omejitve so razumljive, ker gre za prve preizkuse, sama tehnologija pa je še daleč od komercialne dostopnosti. Desetkrat počasnejši G.fast bo dobil prve naprave v letu 2015, prve kable pa še nekaj let pozneje. Kdaj bo operativen njegov naslednik, je ta hip še preuranjeno napovedovati.