Facebook izvajal raziskavo na uporabnikih, ki tega niso vedeli

Matej Huš

29. jun 2014 ob 21:33:36

Facebook je januarja 2012 en teden na 700.000 uporabnikih izvajal raziskavo njihovega počutja in vplivov nanj, ne da bi to vedeli. Raziskave, ki uporabljajo podatke s Facebooka ali drugih družabnih omrežij, niso nič novega, a v dosedanjih primerih so bile omejene na zbiranje obstoječih podatkov z družabnih omrežij. Facebook pa je v raziskavi aktivno posegel v vsebino, ki so jo videli njegovi uporabniki.

Zanimalo jih je, ali objave prijateljev, ki jih ljudje vidijo na Facebooku, vplivajo na njihovo razpoloženje in čustveno obarvanost njihovih objav na Facebooku. V ta namen so za teden dni prilagodili objave, ki jih je približno 700.000 ljudi videlo na glavni strani svojega računa na Facebooku (news feed). S tehnologijo analize besedišča je namreč mogoče ugotoviti, katere objave so čustveno pozitivno obarvane, katere so negativno obarvane in katere so neosebne. Nekateri izmed testne skupine so tisti teden gledali pozitivnejše objave, drugi pa negativnejše.

Rezultati so medli. Razlika med skupinama je bila približno desetinko odstotka, a v povprečju so ljudje, ki so videli več pozitivnih objav, tudi sami napisali več pozitivnih objav. Raziskovalci iz tega sklepajo, da je mogoče čustveno stanje prenesti, ne da bi prejemniki to vedeli. Učinek je sicer zelo majhen, ni pa ničeln. O rezultatih pišejo v članku v PNAS.

Večji problem je, da ljudje niso vedeli, da Facebook na njih izvaja eksperiment. Po Facebookovih pogojih uporabe je to sicer legalno. Njihov tiskovni predstavnik je pojasnil, da v raziskavi niso zbirali osebnih podatkov oziroma kakršnikoli informacij, ki bi bile vezane na konkretni račun neke osebe. Raziskave izvajajo zato, da bi izboljšali Facebookovo storitev, pravijo, za kar morajo vedeti, kako se ljudje odzivajo na vsebino določene vrste.

Glavni problem ni, da je Facebook določal, kaj bodo ljudje videli na Facebookovi uvodni strani. Vsebine, ki jo producirajo prijatelji, je v vsakem primeru preveč, da bi jo lahko prikazali. Zaradi tega Facebook uporablja močne in zapletene algoritme, ki izbirajo relevantne objave za prikaz. Problem je, da je Facebook spreminjal algoritem in ga v različnih inačicah preizkušal na več skupinah uporabnikov, ne da bi ti to vedeli.

Pravi razlog za raziskavo pa razkrije druga ugotovitev iz članka. Facebook je ugotovil, da ljudje, ki so izpostavljeni več osebnim objavam prijateljev, tvorijo več vsebine in več objavljajo na Facebooku. To pa pomeni daljši čas zadrževanja na Facebooku, več vsebine, več obiskov in več prikazanih reklam, kar se prevede v več denarja. Saj veste - če za izdelek ne plačujete, ste izdelek vi.