Google začel pozabljati

Matej Huš

26. jun 2014 ob 18:14:01

Google od danes naprej v EU filtrira rezultate iskanja, če iščemo po osebi in je ta zahtevala odstranitev določenih povezav do strani, ki se nanašajo nanjo.

Sodišče Evropske unije je maja sprejelo odločitev, ki je Googlu naložila to možnost. Čeprav so varuhi interneta in Google zagnali vik in krik, da gre za cenzuro interneta, ni vse skupaj nič pomagalo. Sodišče je odločilo, da je pravica do zasebnosti v tem primeru pomembnejša od pravice javnosti do obveščenosti, pri čemer so seveda vatli drugačni za Jožeta iz Dupleka kakor za Boruta z Erjavčeve ulice v Ljubljani. Problem je, da vatli še niso dorečeni!

Kako lahko zahtevamo odstranitev povezave do strani s podatki o nas, smo že pisali. Se pa se je Google odločil, da ne bo pokazal, ali so rezultati pri določenem iskalnem pojmu (torej imenu in priimku) cenzurirani, ampak bo pri iskanju po vseh pojmih, ki malo dišijo po imenu in priimku, pokazal generično obvestilo, da so zadetki morda cenzurirani. Na ta način se želijo izogniti učinku Barbre Streisand, ki je leta 2003 uspešno iztožila umik fotografij svoje hiše z neke spletne strani, kar je podžgalo zanimanje javnosti zanje in danes njeno rezidenco v Malibuju poznajo vsi. Drugi razlog je EU, s katero ima Google precej buren odnos in je ne želi še bolj jeziti, kot je to potrebno.

Zanimivo je, da je Google začel cenzuro (da, recimo bobu bob in filtriranju rezultatov cenzura) izvajati, še preden je EU uspela poenotiti pravila, kaj se bo odstranjevalo in kaj ne.

Nekateri pa so v tem že zaslutili poslovno priložnost. Čeprav Googlu ponuja formular za zahtevo za izbris povezave na internetu brezplačno, je postopek precej zamuden, saj je treba priložiti dokazila o istovetnosti in spisati utemeljitev. Francosko podjetje Reputation VIP je na primer že ponudilo pomoč pri pisanju zahtevkov, ki omogoča enostavno označitev neželenih povezav in ima celo predpripravljene utemeljitve. Storitev je trenutno v preizkusni fazi in zastonj, a to ne bo več dolgo. Prav tako gotovo ne bo dolgo edina.