Kaj vse je Google obljubil EU

Matej Huš

15. feb 2014 ob 22:39:50

Evropska komisija je pretekli teden sporočila, da so zadovoljni z Googlovimi obljubami v postopku zaradi suma zlorabe prevladujočega položaja na trgu. Včeraj je svojo plat zgodbe predstavil še Google, ki je objavil 93 strani dolg dokument, v katerem so se obvezali marsikaj. V njem je tudi precej zaslonskih posnetkov, kako bodo rezultati Googlovega iskanja videti po uveljavitvi sprememb.

Google se je za to potezo odločil, ker je odločitev Komisije dvignila precej prahu. Odločila se je namreč, da bo Googlov predlog posredovala le pritožnikom v postopku, ne pa vsem 125 zainteresiranim strankam, kot bi bil postopek v preizkusu celotnega trga (full-market test). Na Google se je potem vsul plaz obtožb, zakaj se gredo skrivalnice. Najglasnejša sta bila FairSearch (ta med drugim zastopa Microsoft, Expedio, Nokio in TripAdvisor) in ICOMP (Iniciativa za konkurenčen spletni trg). Zato se je Google odločil, da razkrije celotno besedilo dogovora, čeprav mu tega ne bi bilo treba storiti, pravi Googlov glavni pravnik Kent Walker. Dodaja, da sta šla zadnja dva predloga skozi sito vseh zainteresiranih strani, kar je nenavadno, zato so se odločili za polno razkritje.

Googlovi predlogi uvajajo prikaz konkurenčnih storitev, ki bodo jasno označene, k svojim storitvam v iskalnih zadetkih. Druge spremembe je Google že uvedel; to so odjava iz prikazovanja rezultatov v specialnih iskalnikih, ne pa tudi v splošnem iskanju (recimo iz Google Newsa), spremembe v pogojih AdSense, ki ne zahtevajo več ekskluzivnosti, in spremembe v API-jih za AdWords, ki bodo omogočile lažjo gradnjo orodij za oglaševanje na več platformah.

Mimogrede povejmo, da je moral Google ta teden na francoski strani 48 ur prikazovati obvestilo, da je bil kaznovan zaradi kršenja zakonodaje o zbiranju osebnih podatkov (še vedno gre za združitev podatkov iz več storitev). Google se je pritožil, da gre za nesorazmeren ukrep, a ga je sodišče zavrnilo, in Google je moral v pisavi Arial velikost 13 točk sredi glavne strani napisati, da je dobil kazen. Ker je vključil povezavo na stran CNIL-a, ki ga je kaznoval, je ta doživel pravi DDoS.