Ruska vlada želi menjati vse Intel/AMD procesorje z doma izdelanimi ARM čipi

Mandi

23. jun 2014 ob 11:44:50

Ruska državna tiskovna agencija ITAR-TASS je pravkar najavila namero ruske vlade, da v nekaj letih zamenjajo vse vladne računalnike z Intelovimi in AMD-jevimi procesorji z novimi računalniki z doma narejenimi, na ARM-u baziranimi SoC čipi po imenu "Baikal" (poimenovanim po Bajkalskem jezeru). Na ta način se želijo rešiti nevarnosti, da bi bil v osrednjih čipih prisoten takšen ali drugačen ameriški backdoor.

Čipi bodo narejeni po mikroarhitekturi ARM Cortex-A57, izdeloval pa jih bo domači proizvajalec superračunalnikov T-Platforms, ob pomoči vojaškega dobavitelja Rostec in državnega tehnološkega giganta Rosnano. Štirijedrni čipi s frekvenco 2GHz naj bi bili na voljo že naslednje leto, osemjedrniki pa leto potem. Namenjeni so tako za osebne računalnike kot tudi za strežnike (kjer ARM že tako pridobiva na priljubljenosti).

Gre za vsaj 3 in pol milijarde dolarjev vreden projekt, zamenjati pa mislijo skupaj 5 milijonov naprav (300.000 strežnikov in 700.000 osebnih računalnikov letno, čez obdobje pet let). To ni dovolj, da bi se oba ameriška giganta rabila kaj posebej bati, a če iniciativa postane regijska (Rusija je nedavno ustanovila svojo Evrazijsko ekonomsko unijo) ali če se razširi tudi na zasebni sektor, pa bi se že lahko poznalo.