V ZDA dražba zaseženih bitcoinov s Silk Roada

Matej Huš

14. jun 2014 ob 23:37:53

USMS (United States Marshals Service) je napovedal javno dražbo, na kateri prodajajo bitcoine, ki so jih zasegli na strežnikih Silk Road pri raciji strojne opreme in zaprtju strani. Skupno je na voljo nekaj manj kot 30.000 bitcoinov, ki so po trenutnih tržnih vrednostih vredni okrog 18 milijonov dolarjev. Pri tem povejmo, da so na Silk Roadu zasegli še bistveno več bitcoinov, a trenutno prodajajo le del. Kar so zasegli ustanovitelju strani Rossu Ulbrichtu, ostaja v posesti FBI.

Prva faza dražbe bo potekala med 16. in 23. junijem, ko se bodo lahko interesenti registrirali. Za sodelovanje na dražbi bo treba plačati tudi 200.000 dolarjev varščine in izjaviti, da kupec nima povezave s Silk Roadom. Sama dražba bo potekala 27. junija od 12.00 do 24.00 ure po slovenskem času. Dražili bodo v blokih po 3000 bitcoinov, ki jih ne bo mogoče drobiti. Konec meseca bo USMS bo prejemu kupnine izplačal bitcoine na račun s predloženim naslovom.

USMS na javnih dražbah redno prodaja zasežene predmete, premičnine in nepremičnine, a še nikoli doslej niso prodajali bitcoinov. Letno se prodaja za okoli 100 milijonov predmetov, ki jih zasežejo različne ameriške agencije v okviru pravosodnega ministrstva.

V ZDA se torej vlada počasi privaja na bitcoin, pri čemer se jim včasih še malo ponesreči. Da bodo prodajali zasežene bitcoine, je javnost posumila že prej, saj se v ekosistemu bitcoin javno vidijo vse transakcije med naslovi. Naslova FBI sta znana in tako so hitro videli premike velikih količin bitcoinov. Hkrati pa so nevede napravili odlično kupčijo, saj so bitcoini še vedno približno šestkrat vrednejši kot ob času zasega.