FBI v primeru Silk Road zasegel rekordno količino bitcoinov

Matej Huš

28. okt 2013 ob 10:15:47

FBI je zasegel 144.000 bitcoinov, ki so po trenutnem tečaju vredni okrog 20 milijonov evrov, kar je največji zaseg katerekoli elektronske valute v zgodovini. Najverjetneje gre za denar, ki je bil v lasti Rossa Ulbrichta, ustanovitelja in upravljavca spletne strani Silk Road, kjer so se preprodajali prepovedane snovi in predmeti. FBI je zasežene novce prenesel na svoj račun oziroma v svojo bitcoinsko denarnico.

Kako so dobili podatke o naslovu denarnice, kjer je imel Ulbricht shranjene bitcoine, in šifrirni ključ za njihovo zaplembo, niso razkrili. Glede na sodelovanje enega izmed glavnih prodajalcev na strani s policijo, FBI verjetno ni imel težav pri razvozlavanju poti denarja. To je že drugi veliki zaseg bitcoinov, ki so povezani s Silk Roadom, saj so pretekli mesec ob zaprtju strani zasegli še 26.000 bitcoinov, ki so najverjetneje pripadali uporabnikom strani.

Tehnična izvedba zasegov je bolj zapletena kot pri klasičnih valutah. Ker se transakcije z bitcoini potrjujejo decentralizirano, denarnih sredstev ni mogoče zaseči zgolj s poznavanjem računa, torej denarnice. FBI mora fizično dobiti dostop do šifrirnega ključa - to je običajno datoteka, lahko pa je tudi znakovno geslo - ki varuje datoteko z denarnico. Če tega nima, lahko le nemočno opazuje, kam se bitcoini pretakajo. Poslovanje z njimi je namreč zelo anonimno; preden FBI ugotovi, kdo je lastnik računa, kamor so se prenesli, jih lahko ta že zdavnaj pretopi v konvencionalno valuto ali preparkira v drugo denarnico.

Zanimivo je tudi, kaj bi FBI storil z zaseženimi bitcoini. Samo v primeru Silk Road so zasegli skoraj štiri odstotke vseh bitcoinov v obtoku, ki so po trenutnih vrednostnih vredni 20-30 milijonov evrov. Tečaj bitcoinov je prav v zadnjem tedni podivjal, saj se je praktično podvojil - sedaj pa že malo upada. FBI bo po končanem sodnem postopku bitcoine bržkone zamenjal v dolarjev, pravijo. In s tem bodo posredno priznali, da ima bitcoin povsem realno vrednost.

Zasežena količina pa še vedno ne predstavlja vsega, kar naj bi Ulbricht zaslužil s Silk Roadom. FBI verjame, da je znaten delež premoženja investiral nazaj v Silk Road v rast in razvoj, tako da kaj veliko naj ne bi ostalo. A neznani Ulbrichtov sodelavec z imenom altoid pravi, da ima Ulbricht skritih še 111.000 bitcoinov. Na nekem računu je res toliko denarja, a FBI do njega za zdaj ne more, ker nima datoteke z denarnico, niti nima dokazov, da res pripada Ulbrichtu. Temu istemu Ulbrichtu, ki so ga sostanovalci opisali kot povsem običajnega fanta z imenom Josh.