Doslej največja blokada Googlovih storitev na Kitajskem

Matej Huš

4. jun 2014 ob 10:20:24

Na Kitajskem so v zadnjih treh dneh spet okrepili blokado Googlovih storitev, tako da je dostop nemogoč do cele palete storitve, med drugimi Gmaila, koledarja, prevajalnika, PIcase in drugih. Razlog je predvidljiv - 25. obletnica protestov na Trgu nebeškega miru. Ti veljajo na Kitajskem še vedno za prepovedano temo, o kateri se ne govori ali piše.

Dostop do Googlovih storitev na Kitajskem že dlje časa občasno oviran, o čemer smo že dosti pisali. Google je po poizkusu upora leta 2011, ko niso želeli več cenzurirati zadetkov iskanja na Kitajskem, naposled vendarle klonil. A vseeno kitajske oblasti občasno v celoti zablokirajo dostop do teh storitev.

Marca je Google začel preusmerjati uporabnike na šifrirano verzijo strani tudi na Kitajskem, kar je predstavljajo problem za oblasti, ker to preprečuje prisluškovanje. Tudi zaradi tega sedaj blokirajo TCP-povezave do Googlovih IP-jev, zaradi česar ni nedostopna le hongkonška stran, kamor se že dlje časa preusmerjajo zahtevki s kitajske celine, ampak tudi vse druge verzije iskalnika. Blokada traja že skoraj teden dni, ni pa jasno, kako dolgo bo veljala. Dosedanje so bile večinoma krajše; podobna blokada leta 2012 je, recimo, trajala 12 ur. Na internetu so se seveda že pojavila navodila, kako obiti blokado. A vseeno velja, da je najnovejša blokada največja v zgodovini velikega kitajskega požarnega zidu. Kitajci so sprva poizkušali krivdo pripisati Googlu, a je ta hitro poudaril, da na njihovem koncu vse deluje normalno.