Kitajska popolnoma blokirala Gmail

Matej Huš

30. dec 2014 ob 11:33:03

Kitajska je okrepila svojo cenzuro Google in popolnoma onemogočila dostop do Gmaila, ki je bil sicer otežen že zadnjih šest mesecev (omejitve so začele veljati v dneh pred 25. obletnico protestov na Trgu nebeškega miru, 4. junija 1989). Doslej je bila spletna stran Gmail nedosegljiva, a je bilo mogoče elektronsko pošto prek Gmailovega predala pošiljati oziroma sprejemati prek odjemalcev, ki so uporabljali protokol POP3/IMAP za sprejemanje in SMTP za pošiljanje. Nič več.

Konec tedna je promet do Gmaila iz kitajskih IP-naslovov upadel praktično na ničlo, Google pa zatrjuje, da napaka ni na njegovi strani. Na kitajskem zunanjem ministrstvu pa so dejali, da nimajo nobenih informacij o kakršnihkoli blokadah (kar je mogoče celo res). Analiza prometa kaže, da je Kitajska blokirala IP-naslove določenih hongkonških strežnikov, ki jih Google uporablja za obratovanje Gmaila na Kitajskem. Odzvali so tudi na ameriškem zunanjem ministrstvu, kjer so Kitajsko pozvali k preglednosti, ker enostranske poteze otežujejo pogoje poslovanja za mednarodna podjetja s prisotnostjo na Kitajskem.

Dostop do Gmaila je sicer še vedno možen, a terja nekoliko več računalniškega znanja. Uporabiti je treba posredniške strežnke (proxy), VPN, Tor ali kakšno drugo metodo prikrivanja IP-naslova dejanske tarče. S tem Kitajska še krepi moč svojega velikega požarnega zidu, ki že sedaj preprečuje dostop do Facebooka, YouTuba in Twitterje, če omenimo le najpopularnejše zahodne storitve. LinkedIn se je popolni blokadi izognil, a je moral pristati na cenzuro.

Čeprav na Kitajskem blokade spletnih strani niso redke, je popolna ohromitev dostopa do Gmaila precedenčni primer. Ne vpliva le na kitajske uporabnike, temveč tudi na ljudi drugod po svetu, ki komunicirajo s kitajskimi partnerji. Ni malo podjetij, ki za svojo e-pošto uporabljajo Gmailovo infrastrukturo.