Google popustil kitajski cenzuri

Matej Huš

8. jan 2013 ob 08:44:46

Google se je očitno sprijaznil, da bo internet na Kitajskem še nekaj časa cenzuriran, saj so s svojega iskalnika potihoma umaknili opozorilo uporabnikom, da so iskalni rezultati cenzurirani. Spomnimo, da je Google leta 2011 nehal upoštevati zahteve kitajskih oblasti po cenzuri iskalnih rezultatov, ampak je strežnike raje premaknil v Hongkong. Partije to ni zmotilo, saj so cenzuro pač začeli izvajati interno z velikimi kitajskim požarnim zidom. Uporabnikom se je pri iskanju nezaželenih pojmov za kakšno minuto prekinila povezava do Googla. Ta se je oblastem postavil po robu in maja začel uporabnike pred iskanjem po teh ključnih besedah obveščati, da utegnejo doživeti izklop povezave, na kar Google nima vpliva.

Po poldrugem letu bitk in sporov s kitajskimi oblastmi je Google obupal. Brez kakršnegakoli obvestila ali najave je obvestilo izginilo, cenzura pa seveda ostaja, saj je ta v kitajskih rokah. Google je za zahodne medije pojasnil, da so imeli njihovi ukrepi naposled že nasproten učinek od želenega; kitajska cenzura se je namreč s političnih pojmov razširila tudi v druge pore (cenzurirana sta tudi na primer pojma reka Jangce in mobilni operater Jiangsu Mobile, ker imata isto pismenko kakor nekdanji predsednik Jiang Zemin, o čigar smrti so krožile govorice).

Ko je obvestilo o cenzuri v začetku decembra izginilo s hongkonške strani Googla, se je začelo ugibanje, kdo je za to odgovoren. Marsikdo je bil namreč prepričan, da so kitajske oblasti našle način, kako obvestilo onesposobiti. Google je sedaj napravil konec ugibanjem s priznanjem, da se ne gredo več igre mačke z mišjo. Nadaljnjih komentarjev situacije na Kitajskem Google ni želel dati, ker da je občutljiva. Situacija je nedvomno zelo napeta. Novembra so za dobrih 24 ur v celoti zablokirali Google, pred kratkim pa so uvedli obvezno identifikacijo vseh uporabnikov interneta. VPN je na Kitajskem prepovedan in blokiran.