Chrome za Windows postal 64-bitni

Matej Huš

3. jun 2014 ob 21:25:59

Čeprav procesorji sedaj že nekaj let podpirajo 64 bitov in temu sledijo tudi moderni operacijski sistemi, še vedno najdemo vrsto aplikacij, ki trmasto vztrajajo pri 32 bitih. Ene izmed teh so brskalniki, kjer običajno poslušamo izgovore, da s 64 biti ne bi pridobili praktično nič. Med velikimi je Internet Explorer že nekaj časa 64-biten, Firefox in Opera z nekaterimi verzijami tudi. Chrome za Linux in OS X je 64-biten že lep čas, na seznamu pa je manjkala le Windows različica Chroma. Nič več.

Google je pripravil 64-bitno verzijo Chroma, ki je trenutno na voljo v kanalih Canary in Dev. To pomeni, da gre še vedno za eksperimentalno verzijo, ki pa jo upajo ponuditi pogumnejšim uporabnikom. Nadgradnja je uporabniku prijazna, ker ohrani nastavitve in zaznamke.

Prednosti uporabe 64-bitnega brskalnika je več, med njimi Google izpostavlja hitrost, ki naj bi porasla za 25 odstotkov (zlasti pri multimediji), varnost zaradi podpore nekaterih novih tehnik (npr. High Entropy ASLR, ki poskrbi za naključno razporeditev nekaterih ključnih delov programa v pomnilniku, kar znatno oteži napade nanj) in večjo stabilnost. Slabost pa so seveda razširitve, ki ne bodo delovale, če niso prilagojene na 64 bitov.

Verzija s kanala dev in s kanala canary.