Chrome ne bo več podpiral 32-bitnega Linuxa

Matej Huš

1. dec 2015 ob 19:02:29

Že zdavnaj so minili časi, ko so programerji terjali več bitov, proizvajalci strojne opreme pa so jim stežka sledili. Dandanes so 64-bitni procesorji stalnica, a na njih še vedno teče obilica 32-bitne programske opreme. Google je šele sedaj sporočil, da bodo prihodnje leto marca ukinili podporo za Chrome na vseh 32-bitnih verzijah Linuxa, poleg tega pa še na starejših 64-bitnih verzijah, kot sta Ubuntu 12.04 ali Debian 7. Ukinitev podpore pomeni, da ne bodo več izdajali popravkov za varnostne ranljivosti in luknje, zaradi česar bo njihova nadaljnja uporaba tvegana. Spomnimo, da je Google že ukinil podporo Chromu na Windows XP, Visti ter OS X 10.6, 10.7 in 10.8, ker so ti sistemi preprosto prestari.

Vseeno to ne pomeni, da se Googlov brskalnik popolnoma poslavlja z 32-bitnih verzij Linuxa. Kdor si ga bo iz Chromiuma prevedel sam, ga bo še vedno lahko uporabljal, saj je izvorna koda dostopna. Ne bo pa Google več pripravljal prevedenih verzij (binaries) kot DEB oziroma RPM paketov.

Mimogrede povejmo, da tudi Microsoft upokojuje starejše verzije Internet Explorerja. Od 12. januarja 2016 dalje bo podprta le zadnja IE 11, in še ta na Windows 7 ali novejših. Vse starejše inačice Internet Explorerja bodo zastarele. V Windows 10 ga tako ali tako nadomešča Edge, medtem ko je IE zreduciran na mesto sekundarnega brskalnika.