Firefox vrača 64-bitno verzijo za Windows

Matej Huš

23. dec 2012 ob 16:11:03

Po ukinitvi razvoja 64-bitne verzije brskalnika Firefox za platformo Windows prejšnji mesec je bila Mozilla deležna precej grdih besed, zato so se odločili odločitev popraviti. Vodja inženirjev pri Mozilli Benjamin Smedberg je povedal, da so prejeli "pomemben negativni povratni odziv", zato so se po analizi odločili, da prvotni načrt spremenijo. Uradnega 64-bitnega Firefoxa za Windows še vedno ne bo, se pa vračajo prekonočne verzije (nightly builds), se glasi kompromis.

Neposredni razlog za odločitev je 4 GB-meja pri porabi pomnilnika, ki zavezuje 32-bitno verzijo in na katero uporabniki pogosto naletijo. Mozilla sicer nima sredstev, da bi podpirala polnokrvno 64-bitno različico, a izdaja prekonočnih verzij "ne predstavlja opaznega bremena", zato bodo to počeli.

Načrt je sedaj takle. Vse uporabnike 64-bitnih prekonočnih verzij bodo migrirali na 32-bitne, pri čemer bodo 64-bitne še vedno izdajali. Kdor jih bo želel in potreboval, jih bo moral ročno prenesti po dnevu migracije. Na veliko bodo napisali, da 64-bitna verzija ni podprta, in onemogočili avtomatično javljanje hroščev (crash reporter) iz te verzije. Pomembna odločitev je, da bo ta verzija padla na raven 3 (tier-3). Po Mozilli klasifikaciji je opis ravni 3 "platforme, ki vsak trenutek bodisi delujejo bodisi ne delujejo in imajo malo ali nič testiranja".

Priporočena verzija Firefoxa za 32- in 64-bitne Windows tako ostaja 32-bitna. Se še spomnite časov 16-bitnih procesorjev, ko so pisci programske opreme pritiskali na Intel, naj končno izdajo 32-bitni procesor? Sedaj je situacija obrnjena.