NSA prestreza fotografije za prepoznavo obrazov

Matej Huš

2. jun 2014 ob 09:16:11

Ameriška NSA zbira velike količine fotografij, ki jih uporablja za prepoznavanje obrazov na njih, odkriva The New York Times. Program dobil velik pospešek v letih 2009-2010 po neuspešni razstrelitvi letala na poti v Detroit in propadlem načrtu za teroristični napad na Times Squaru. V teh štirih letih so sposobnosti NSA izdatno napredovale. Leta 2010 so prvikrat uspeli povezati različna zadetka v dveh različnih bazah, danes pa to ni več noben problem.

Znano je že, da NSA prestreza različne oblike komunikacije, od mobilnih sporočil in elektronske pošte do telefonskih pogovorov. Ker čedalje več komunikacije vsebuje tudi fotografije, ni presenetljivo, da NSA zbira tudi te. Dnevno jih zberejo več milijonov, od tega jih je kakšnih 55.000 primerne kakovosti za izvajanje prepoznave obrazov. To je pomemben in doslej slabo izkoriščen vir podatkov, moremo prebrati v internih dokumentih NSA.

Prepoznavanje oseb na fotografijah še ni vsemogočno in nezmotljivo, a računska moč, kakovost algoritmov in velikost podatkovnih baz rastejo izjemno hitro. FBI in drugi organi pregona že imajo možnost iskanja po vladnih podatkovnih zbirkah, denimo po fotografijah za vozniška dovoljenja. NSA pa je v prednosti, saj lahko nabirajo tudi ogromne količine zasebnega materiala. Vanee M. Vines, ki je v NSA zadolžena za odnose z javnostmi, pravi, da nimajo dostopa do baze fotografij imetnikov vozniškega dovoljenja in ameriških potnih listov. Precej skrivnostnejša je glede slik v vizumskih prijavah, na družabnih omrežjih, prestrezanja videoklicev in videokonferenc itd.

Prav tako NSA sodeluje v programu Pisces, kjer gre za zbiranje biometričnih podatkov na mejnih prehodih različnih držav. Njihov lastni program Wellspring pa prečesava elektronsko pošto in išče fotografije, ki so primerne za prepoznavanje oseb.