Samsung razvija konkurenta Riftu in Morfeju

Matej Huš

23. maj 2014 ob 19:47:21

Samsung razvija naglavni komplet za navidezno resničnost, s katerim bo konkuriral Oculusovem Riftu in Sonyjevemu Morfeju, poročajo viri blizu podjetja.

Naprava naj bi bila že globoko v razvoju, tako da bomo predstavitev videli še letos, pravijo. Nekateri razvijalci že imajo dostop do delujočih prototipov, ki jih poganjajo Galaxyji (verjetno podobno kot Note 3, Galaxy S5). V končni verziji pa bomo verjetni videli naslednjo verzijo.

Znanih podrobnosti je sila malo. Samsungova naprava bo konkurirala Riftu, a bo nekoliko drugačna. Še najbolj podobna naj bi bila prototipu GameFace Labs, ki ga poganja Android. Tudi Samsung bo uporabljal Android in ne lastnega Tizena. Bržkone bo imel OLED-zaslon, ni pa še jasno, kako in ali sploh bo sledil premikom v globino. Morfej in Rift to počneta s posebno kamero, ki spremlja premikanje uporabnikove glave. Povezava z Galaxyjem bo verjetno žična, da se bodo izognili zakasnitvam, ki zelo pokvarijo uporabniško izkušnjo pri navidezni resničnosti.

Samsung bo verjetno poizkusil osvojiti trg s ceno, ki naj bi bila malenkost nižja od Rifta in Morfeja, špekulirajo poznavalci. Navidezna resničnost postaja vroča tema, saj je ne bodo uporabljali le domači uporabniki, temveč tudi vojska. Norvežani bodo na primer z Riftom vozili tanke.