Google kupuje Twitch za prenose igranja iger

Matej Huš

19. maj 2014 ob 21:15:35

Google bo prevzel podjetje Twitch in njihovo storitev za prenašanje igranja iger zlil z YouTube, poročajo viri blizu podjetij. Za podjetje bodo odšteli milijardo dolarjev. To je eden največjih prevzemov in največji nakup v imenu YouTuba, katerega je Google kupil leta 2006 za 1,65 milijarde dolarjev.

Twitch je stran, ki je začela delovati leta 2011 in sodi med najbolj priljubljene spletne strani za objavljanje in spremljanje igranja iger. Tedaj je zbrala 35 milijonov dolarjev tveganega kapitala, med njenimi investitorji pa je na primer tudi Take-Two Interactive Software. Google sicer na YouTube ima funkcijo živega prenašanja (streaming) dogodkov, na primer koncertov in športnih dogodkov, pa tudi iger, a je vse skupaj precej manj popularno od Twitcha. Ta ima skoraj polovični tržni delež na področju živih prenosov prek interneta in več kot 45 milijonov različnih uporabnikov mesečno. Pozor, tu govorimo o živem prenašanju (live streaming), ne o videu na zahtevo (streaming). V vsem prometu, kjer je nesporni zmagovalec, ima Twitch približno poldrugi odstotek ameriškega internetnega prometa.

Twitch je v lasti podjetja Justin.tv in njegova najuspešnejša in najpomembnejša podružnica. Ni še jasno, ali bo Google prevzel le Twitch ali celoten Justin.tv, ki se je medtem preimenoval v Twitch Interactive.