Na Japonskem aretirali mladeniča zaradi 3D-tiska pištol

Matej Huš

8. maj 2014 ob 22:20:19

Pred letom dni smo videli, da je mogoče s tehnologijo 3D-tiska narediti tudi pravcato pištolo, ki je sposobna izstreliti vsaj en naboj. Na Japonskem so aretirali mladeniča, ki je imel pet natisnjenih strelnih orožij.

To je prvikrat
, da so Japonci uporabili svojo strogo orožno zakonodajo proti natisnjenim 3D-pištolam. Sedemindvajsetletni Yoshitomo Imura, ki živi južno od Tokia v kraju Kawasaki, je zaposlen na višji šoli. V njegovem domu so našli pet plastičnih natisnjenih pištol, poleg njih pa so mu zasegli še 3D-tiskalnik. Streliva niso našli, sta pa po trditvah policije dve pištoli nevarni.

Preiskava se je začela, ko so na internetu odkrili njegove posnetke, kako strelja iz 3D-natisnjenih pištol. Aprila so pri Imuri izvedli tudi hišno preiskavo in odkrili pet kosov orožja. Tudi na internetu je bil Imura aktiven, saj je na Twitterju večkrat javno promoviral orožje in prepoved lastništva orožja označeval kot kršitev človekovih pravic. Imura je priznal, da je natisnil pištole, a dodaja, da ni vedel, da je to nezakonito. Zanimivo je, da je ena izmed natisnjenih pištol prav Liberator, s katerim so lani v ZDA dokazali, da je tak tisk sploh mogoč.