Prva natisnjena 3D-pištola

Matej Huš

4. maj 2013 ob 20:02:22

V zadnjem času je najhitreje razvijajoča se tehnologija 3D-tisk. Tovrstni tiskalniki omogočajo uporabo najrazličnejših materialov, ki jih lahko natisnejo v razne oblike. Prednosti so ogromne, saj lahko namesto dejanskih predmetov po svetu nosimo le načrte, predmet pa natisnemo v pisarni. Druga velika prednost je možnost tiska predmetov, ki jih s klasičnim ulivanjem v enem kosu sploh ne moremo sestaviti. In natisnemo lahko tudi orožje.

Današnja zamisel ni prva, je pa doslej najbolj dodelana. Na Univerzi v Teksasu je 25-letni študent prava uspel natisniti pravo pravcato pištolo, ki jo pomenljivo imenuje Liberator. Podrobnosti so na voljo na spleti strani Defense Distributed. Pištolo je natisnil iz običajne ABS-plastike (akrilonitril butadien stiren), iz katere so na primer legokocke, s tiskalnikom Dimension SST podjetja Stratasys. Pištola deluje povsem brez kovinskih delov, so ji pa namenoma dodali še nekaj jeklenega, da jo detektorji kovine zaznajo (kot to zahteva zakon).

In to nas pripelje do zanimive dileme, s katero se ukvarjajo v ZDA. Strogi nadzorni postopki in detektorji kovin bodo postali nesmiselni, če bo lahko vsak z interneta prenesel načrt za pištolo, si jo natisnil v kombiju pred banko in vkorakal skozi glavni vhod mimo detektorjev kovin povsem neopažen. Zato se v ZDA že pojavljajo zahteve, da bi plastično natiskano orožje v celoti prepovedali. Vsi namreč nad razvojem tehnologije niso navdušeni. Stratasys je raziskovalni skupini lani oktobra zasegel v najem dani 3D-tiskalnik, ko so izvedeli, da z njim raziskujejo tisk orožja. Tudi na internetni straneh, kjer najdemo prosto dostopne načrte in dizajne za 3D-tisk različnih predmetov, so mnenja o orožju deljena. Ponekod so te načrte že začeli odstranjevati. Briše se namreč meja med omejevanjem pretoka informacij in omejevanjem prometa z orožjem. Tehnologija pa se na to ne ozira, temveč maršira dalje.