Nokia Oyj odslej Microsoft Mobile Oy

Matej Huš

22. apr 2014 ob 16:47:18

Microsoft je lani septembra najavil prevzem dobršnega dela Nokie, ki se ukvarja z mobilnimi telefoni, medtem ko na Finskem ostajajo le omrežna infrastruktura, HERE in Advanced Technology. Posel bo zaključen še ta mesec. Sedaj pa je Microsoft presenetil s pismom, ki je ušlo v javnost in kaže, da se bo kupljeni del preimenoval v Microsoft Mobile.

Kot so zapisali, bo postopek prevzema zaključen 25. aprila. Zamude je posledica težav z regulatorji trga in varuhi konkurence v Aziji, ki so imeli nekaj pomislekov glede prevzema. Pismo, ki je priromalo na splet, je namenjeno dobaviteljem podjetja, v katerim jih Microsoft obvešča o nadaljevanju poslovanja in spremembi firme pravne osebe. Nokia Oyj se bo preimenovala v Microsoft Mobile Oy, ki bo v stoodstotni Microsoftovi lasti. Dobaviteljev za zdaj ne nameravajo spreminjati.

Ali to pomeni, da se poslavlja tudi blagovna znamka Nokia? Najverjetneje ne, saj je Microsoft za dobo 10 let kupil pravice do njene uporabe. Prav tako bi imel Microsoft Mobile Lumia tistim, ki so navajeni starejšega poimenovanja, bržkone zvenelo sila čudno. Za zdaj se bo torej preimenovalo podjetje (oznaka oyj pomeni d.d., oy pa d.o.o.), kjer Microsoft druge možnosti nima, saj niso kupili celotne Nokie, medtem ko blagovna znamka ostaja nespremenjena.