Prodaja Xboxa zaostaja za PS4

Matej Huš

18. apr 2014 ob 19:57:43

V tekmi med Sonyjevo konzolo PlayStation 4 in Microsoftovo Xbox One za zdaj še vedno vodi prvi, ki je bil boljši tudi pred dvema mesecema. V Redmondu so se namreč pohvalili, da so prodali pet milijonov konzol Xbox One. Ob tem je treba poudariti, da Microsoft v to številko šteje vse konzole, ki so romale na naslove trgovine, ne pa dejanske prodaje končnim kupcem. Le dan pred tem je Sony naznanil, da so prodali že sedem milijonov konzol PS4, kar pomeni, da se vrzel med konzolama veča. Pred dvema mesecema je bil namreč razlika le poldrugi milijon prodanih enot - in ne pozabimo, Sony navaja dejansko prodajo končnim uporabnikom!

Vseeno pa to ne pomeni, da se katera konzola prodaja slabo, saj sta obe precej bolj zaželeni od svojih predhodnikov. Marca je Microsoft samo v ZDA prodal 311.000 enot Xbox One, kar je za 60 odstotkov več kot v enakem obdobju po izidu Xbox 360. Sony pa se je pohvalil, da je prodaja PS4 v prvih petih mesecih po izidu za 94 odstotkov višja, kot je bila pri PS3.

Glavne dobičke pa tako ali tako oboji ustvarjajo z igrami. Marca je Microsoft s prodajo iger za Xbox One in Xbox 360 skupno osvoji 49 odstotkov trga, in sicer so prodal 2,7 milijona iger (od tega 1,4 milijona za Xbox One). Sony pa je razkril kumulativen podatek, da so do danes prodali že 20 milijonov izvodov iger za PS4. Podatka lahko primerjamo, če upoštevamo, da ima povprečen lastnik Xbox One v lasti 2,9 igre. Za Sony je ta številka minimalno nižja.