Chris Beard novi vodja Mozille

Matej Huš

15. apr 2014 ob 09:52:33

Po fiasku, ki si ga je Mozilla privoščila z imenovanjem Brendana Eicha na mesto izvršnega direktorja in njegovim hitrim odstopom zaradi financiranja kampanje proti istospolnih porokam leta 2008, so pri izdelovalcu Firefoxa poiskali novega vodjo. To funkcijo prevzema Chris Beard, ki je bil doslej tržni direktor in član upravnega odbora. Na položaju bo le vršilec dolžnosti, dokler ne najdejo pravega naslednika.

Beard, ki je diplomiral iz ekonomije in biokemije ter kasneje pridobil MBA, je v Mozilli zaposlen že deset let, pred tem pa je služboval v Hewlett-Packardu in Sunu. To pomeni, da je bil Beard v Mozilli zaposlen že pred izidom Firefoxa 1.0, kar predstavlja dolgo kilometrino. Od začetka je bil zadolžen za vodenje projektov, trženje in inovacije, kasneje pa je postal direktor trženja. Beard je bil odgovoren za izid Firefoxa 1.0 leta 2004. Zaradi tega so v Mozilli prepričani, da je Beard v trenutnih okoliščinah najboljši kandidat, ker do obisti pozna filozofijo in poslanstvo organizacije.

Beard je vršilec dolžnosti in bo ostal na čelu podjetja, dokler na najdejo dolgoročne rešitve. Iskanje in preverjanje kandidata navadno traja nekaj mesecev, da se ne bi zgodila kakšna takšna težava, kot je bilo Eichovo ozadje ali pa Yahoojev lažnivi izvršni direktor. Do tedaj pa v sedlu ostaja Beard.