Mozillin novi izvršni direktor po treh dneh na pragu odstopa

Matej Huš

28. mar 2014 ob 17:02:59

V ponedeljek je mesto izvršnega direktorja v Mozilli prevzel Brendan Eich, ki ga poznamo kot izumitelja JavaScripta leta 1995, ko je bil zaposlen še pri Netscapu. Od leta 2005 pa je delal v Mozilli, nazadnje kot tehnični direktor.

Toda kmalu po njegovem nastopu funkcije se je v javnosti začela debata o njegovi odprtosti in strpnosti. Leta 2008 je namreč Eich doniral tisoč dolarjev skupini California Proposition 8, ki si je prizadevala za prepoved istospolnih porok v Kaliforniji in je njihovo uzakonitev za nekaj let odložila. Eichova donacija je postala javno znana leta 2012 in že tedaj je dvignila precej prahu.

Imenovanje Eicha za izvršnega direktorja Mozille je staro debato spet pogrelo. Eich je na svojem blogu objavil odprto pismo o vključenosti v Mozilli. Celo Mozilla je na uradni strani izpostavila kratko izjavo o podpiranju raznolikosti. Zagotovil je, da bo Mozilla ostala odprta do drugače mislečih in da bodo sodelovali s skupnostjo LGBT. Prepozno in premalo, saj so številni zaposleni že javno zahtevali njegov odhod. Na Twitterju so izvedli akcijo, kjer so objavili sporočila, v katerih Eicha javno pozivajo k odstopu. Poudarjajo, da ima izbira izvršnega direktorja pomembno sporočilno vlogo in da mora ta s svojim zgledom podpirati prizadevanja podjetja.