Mozilla po Eichovem odstopu

Matej Huš

5. apr 2014 ob 13:15:23

Pritisk na novega Mozillinega novega izvršnega direktorja Brendana Eicha zaradi njegove donacije iz leta 2008 za skupino California Proposition 8, ki si je prizadevala za prepoved istospolnih porok v Kaliforniji, je bil tako močan, da je Eich odstopil. Mozilla sedaj išče novega izvršnega direktorja, je sporočila izvršna predsednica Mitchell Baker.

Kot je zapisala v svojem blogu, je Mozilla zelo ponosna na svoje visoke standarde, ki so se jim v zadnjem tednu izneverili. Opravičila se je, ker se na pripombe skupnosti niso odzvali dovolj hitro in dovolj odločno, kar bodo v prihodnosti popravili. Mozilla namreč verjame v enakost in svobodo izražanja.

O Eichovi strokovnosti ni nobenega dvoma, saj gre za človeka, ki je leta 1995, ko je še delal v Netscapu, izumil JavaScript, kasneje pa se je zaposlil v Mozilli, kjer je napredoval do funkcije tehničnega direktorja. Toda odnesla ga je podpora skupini, ki je vse do odločitve vrhovnega sodišča lani uspela blokirati uzakonitev istospolnih porok v Kaliforniji.

Pritisk na Eicha je prišel tako od zunaj kakor iz lastnih vrst, saj so številni zaposleni na Twitterju javno pozivali k njegovem odstopu. Odstopili so tudi trije člani upravnega odbora, ker se niso strinjali z Eichovim imenovanjem. Mozilla sicer poudarja, da vsi že nekaj časa napovedovali odhod, a Eichovo imenovanje je bilo odličen povod za to odločitev. Zunanji pritisk pa najlepše ponazarja stran OkCupid, ki je vse obiskovalce pozdravila s sporočilom o Eichu.

Kje v Mozilli bo Eich nadaljeval svoje delo, še ni znano, prav tako ni znano, kdaj in kako bodo poiskali novega izvršnega direktorja. Oglasili pa so se tudi konservativci, ki obsojajo Eichov odstop.