Dropbox imenoval Condoleezzo Rice za članico upravnega odbora, ob ostrem odzivu javnosti

Mandi

10. apr 2014 ob 19:23:28

Še ne teden dni nazaj se je Mozillin izvršni direktor Brendan Eich moral posloviti od te funkcije, ker se je v javnosti razširila vest o njegovi finančni donaciji v podporo kalifornijski referendumski pobudi Proposition 8, ki je poskušala, in potem tudi začasno uspela suspendirati možnost poroke istospolnih parov v tej zvezni državi.

Podobne "javnomnenjske težave" prav zdaj trpi Dropbox, ker je v svoj upravni odbor povabil Condoleezzo Rice, nekdanjo Bushevo svetovalko za nacionalno varnost ter potem zunanjo ministrico ZDA. Uradno naj bi jim pomagala pri širjenju na tuje trge in pri izvedbi že dolgo pričakovane javne izdaje delnic (IPO).

Iniciativa #DropDropbox Condoleezzi niti ne očita pomanjkanja izkušenj ali strokovnega znanja, poudarjajo pa številne druge grehe, npr. da je vidno prispevala k začetku vojne v Iraku, uvedbi CII-nega tajnega programa uporabe mučenja (podrobno poročilo o detajlih in neučinkovitosti programa je izšlo pred nedavnim) oz. programa vsesplošnega, zunajsodnega prisluškovanja (domala vsega, o čemer je pisal Snowden), ter da je pred tem sedela v upravnem odboru ene najbolj osovraženih korporacij na svetu, naftnemu gigantz Chevron (ki je po njej tudi poimenoval enega od svojih tankerjev, a si potem zavoljo pritiska javnosti premislil). Iz teh in drugih podobnih razlogov, menijo avtorji iniciative, naj bi bila etično neprimerna za tako pomemben položaj v tako pomembnem tehnološkem podjetju.

Člani iniciative so zato pozvali Dropboxovega šefa, Drewa Houstona, naj zamenja Rice-ovo, sicer bodo oni zamenjali njegov izdelek za kaj drugega. Uporabnikom pri tem predlagajo SpiderOak (zanimiv, manjši ponudnik lastnega, end-to-end šifriranega, zero-knowledge oblačnega skladišča za datoteke), oz. pač druga znana imena - Google Drive, Microsoft OneDrive, Box.com, idr.

Podobne komentarje je moč najti na številnih novičarskih in družbenih portalih, uradni odziv Dropboxa pa še čakamo.