Podjetje imenovalo računalnik v upravni odbor

Matej Huš

18. maj 2014 ob 11:55:00

Podjetje Deep Knowledge Ventures iz Hongkonga, ki se ukvarja s tveganim kapitalom in njegovim investiranjem, je v svoj upravni odbor imenovalo program VITAL. To z drugimi besedami pomeni, da bo en glas v upravnem odboru pripadal računalniškemu algoritmu, preostali pa bodo še vedno v rokah ljudi.

VITAL (Validating Investment Tool for Advancing Life Sciences) je novo orodje z lastnostmi umetne inteligence, ki ga je razvil britanski Aging Analytics, ki se sicer ukvarja z raziskavami v biotehnologiji in regenerativni biologiji. VITAL uporablja tehniko strojnega učenja, da bi napovedal, katera podjetja iz panoge ved o življenju (biotehnologija, regenerativna medicina, onkologija, razvoj zdravil, bioinformatika, osebna medicina) bodo uspela.

V izjavi za javnost so zapisali, da bo VITAL opravljal funkcije skrbnega pregleda (due diligence) in analize zgodovinskih trendov in korelacij, ki jih ljudje lahko zgrešijo. Analiziral bo dosedanje financiranje podjetja, klinične preizkuse, podatke o intelektualni lastnini in finančne načrte. To ne pomeni, da bo za mizo poleg človeških članov upravnega odbora sedel računalnik. Bo pa ta pripravil podrobno poročilo in analizo, na podlagi teh pa še priporočilo, ki ga bodo investitorji dobili v roke pred glasovanjem. In tako bo njegov glas v bistvu najpomembnejši.

To je logično nadaljevanje dosedanje uporabe računalniški algoritmov na borzah, kjer že dolgo časa žanjejo velike uspehe pri visokofrekvenčnem trgovanju, čeprav lahko napake pri programiranju povzročijo tudi velike škode.